MORA NA TRETMANE

Teniski prvak šokirao fanove: Uklonili su mi tumor, pazite na djecu, problem se možda pojavi kasnije

Borio sam se sa raznim tipovima kožnog kancera otkako sam prestao da igram

E. Ć.

14.5.2024

Proslavljeni teniser i nekadašnji svjetski broj jedan Endi Rodik (Andy Roddick, 41) nedavno je šokirao sve kada je otkrio da je imao rak.

Njemu je prije nekoliko godina uklonjena kancerogena izraslina na usni. Zdravstveni problemi su posljedica prekomjernog izlaganja sunčevim zracima, koji su, zbog prirode ovog sporta, neizostavan pratilac u karijeri profesionalnih tenisera. 

Rodik je, baš kao i njegove kolege, izložen užarenom suncu, a štetni efekti se mogu javiti nekoliko godina kasnije. O svojim problemima pričao je u podcastu "Served".

- Borio sam se sa raznim tipovima kožnog kancera otkako sam prestao da igram. Imao sam tumorsku ćeliju uklonjenu sa usne, to je bilo prije otprilike pet ili šest godina, ali nikad o tome nisam pričao. Jutros sam išao na laserski tretman, zato vama koji sve ovo gledate preko YouTube djeluje kao da sam došao iz tučnjave.

Nezgodno je. Neću da ulazim sada u priču "zašto ja“, jer ništa nije pogrešno. Sve je u redu, samo koristite kremu za sunce. Pogotovo za djecu, ako su još teniseri. Problem se neće možda pojaviti kada imaju osam godina, ali hoće kada su odrasli i ako imaju 38. Stekao sam naviku da idem na provjere s vremena na vrijeme. U ovom trenutku, sve je u redu - ispričao je Rodik.

Rodik je svoj posljednji meč u singlu odigrao 2012. godine. U svojoj karijeri je osvojio 32 turnira, od kojih jedan Gren slem (US Open 2003.) i pet Mastersa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.