DA LI JE DOŠAO KRAJ

Posljednji ples "Kralja šljake" prebrzo završen u Parizu: Rafa Nadal i njegova neostvarena želja

Nadalov rekord pobjeda na Rolan Garosu ubjedljivo je najbolji od svih tenisera na bilo kojem od četiri Gren Slem turnira

Nadal i Federer - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
Dino Ramović

28.5.2024

Rafael Nadal je 14 puta u karijeri osvojio Rolan Garos i ukupno 22 Gren Slem naslova, ali sada se svi pitaju istu stvar, da li je došao kraj jednog od najvećih tenisera svih vremena.

Nadal se nikada nije uspio do kraja izboriti sa svojim tijelom jer su ga tokom cijele karijere pratile česte povrede. Propustio je gotovo čitavu 2023. godinu zbog problema sa kukom, a njegov povratak ranije ove godine, spriječen je povredom mišića.

Postao "besmrtan" u svijetu tenisa

Do prije nekoliko sedmica Rafa se nadao povratku u Pariz i nastupu na Olimpijskim igrama, ali on se sada našao oči u oči s krajem svoje karijere.

Četiri US Opena, dva naslova na Vimbldonu i dva na Australijen Open-u su zaista sjajan uspjeh, ali rasprava ko je najveći teniser od svih, vodit će se godinama.

Nadalov veliki broj trofeja, koje je prikupio u karijeri, mu je omogućio da čak ni najvatreniji navijači Đokovića i Federera ne mogu osporiti Rafinu moć na šljaci.

On je svojim uspjesima postao "besmrtan" u svijetu tenisa.

Četrnaest puta osvojio Rolan Garos

Nadala su na Rolan Garosu pobijedili samo četiri puta. Robin Soderling je bio jedan od četvorice koji je to uradio, ali je on vrlo brzo „platio“ za svoju pobjedu 2009. godine, porazima od Nadala dva puta tokom sljedećih nekoliko godina.

Đoković je protiv Rafe slavio 2015. i 2021.godine.

Nadalov rekord pobjeda na Rolan Garosu ubjedljivo je najbolji od svih tenisera na bilo kojem od četiri Gren Slem turnira.

I dok Federer i Đoković imaju svoje vlastite zavidne rekorde na Vimbldonu i Australijen Openu, način na koji je Nadal osvojio 14 naslova na Rolan Garosu jednako je teško shvatiti kao i njegov broj ukupno osvojenih turnira.

- Uvijek kažem isto, da bih volio završiti karijeru kao igrač s najviše Gren Slem naslova - izjavio je jednom prilikom Nadal.

Nadal. 2003. godina. Platforma X

Prvi tinejdžer sa Gren Slem titulom

Nadalov stric, Toni Nadal, upoznao ga je s tenisom kada je Rafa imao samo tri godine, a već s osam godina osvojio je regionalno prvenstvo do 12 godina. 

Sa 12 godina, mladi Rafa odabrao je tenisku karijeru umjesto fudbalske. Ostao je u svom rodnom gradu Majroci prije nego što je postao profesionalac sa samo 15 godina.

Kada je imao 16 godina Nadal je postao najmlađi teniser koji je došao do trećeg kola Vimbldona još od Borisa Bekera (Becker), koji je to uradio 1984. godine.

Godinu dana kasnije, Nadal je pobijedio svjetskog broja jedan Federera u Majamiju, ali je propustio Rolan Garos zbog frakture lijevog zgloba na nozi.

Nadal, 2004. godina. Platforma X

Španski teniser je 2005. godine osvojio turnire u Barseloni, Monte Karlu i Rimu prije odlaska na Rolan Garos.

U Parizu, Nadal je iznenadio Federera na svoj 19. rođendan i stigao do prvog velikog finala u karijeri. 

Zatim se vratio nakon izgubljenog seta, kako bi pobijedio  Marijana Puertu (Marian) i postao prvi teniser koji je osvojio naslov na Rolan Garosu u svom prvom nastupu u glavnom ždrijebu, od Matsa Vilandera (Wilandera) 1982. godine.

Federer i Nadal. Platforma X

Nadal je postao prvi tinejdžer koji je osvojio naslov na jednom Gren Slem turniru, još od Pita Samprasa (Pete) na US Openu 1990. godine.

Prvi teniser koji je pobijedio Federera u finalu Gren Slema

Nadal je oborio rekord Argentine Giljerma Viljasa (Guillermo Vilasa) od 53 uzastopne pobjede na zemljanoj podlozi na Rolan Garosu 2006. godine osvajanjem prvog kola.

Nadal je došao do svog drugog uzastopnog finala, gdje je postao prvi igrač koji je pobijedio Federera u finalu Gren Slem turnira, i najmlađi igrač koji je osvojio Rolan Garos od Bjorna Borga 1975. godine.

Nadal i Federer. Platforma X

Zatim je postao prvi teniser nakon Borga koji je osvojio tri uzastopna naslova na Rolan Garosu.

Također je srušio Federerove nade da postane tek treći čovjek u historiji koji će držati sva četiri Gren Slem naslova istovremeno.

Sljedeće godine, Nadal je osudio Federera na njegov najgori poraz ikada na Gren Slem događaju, s pobjedom 6:1, 6:3, 6:0 u meču koji je trajao sat i 48 minuta.

Nadal. Platforma X

Izjednačio je Borgov uspjeh od četiri uzastopna naslova i tako postao drugi čovjek koji je to postigao, osvojivši turnir bez izgubljenog seta.

Tri Gren Slema na tri podloge

Vimbldon, 2008. godine, i nezaboravni finalni meč. Nadal je pobijedio Federera u vjerojatno najvećem meču ikada odigranom.

Meč je bio odgađan zbog kiše, a na njemu smo vidjeli niz  dramatičnih obrata i iznenađujući završetak, a Španac je na kraju pobijedio 9:7 u petom setu.

Nadal. Platforma X

Godina slave završila je zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Pekingu nakon pobjede protiv Fernanda Gonzaleza u tri seta.

Postao je prvi igrač koji je držao tri Gren Slem naslova na tri različite podloge istovremeno kad je osvojio Australian Open s pet setova protiv Federera.

Prvi poraz u Parizu

Slava se pretvorila u bol kada je razočarani Nadal vidio kraj svog niza od 31 pobjede kada je doživio iznenađujući poraz u četvrtfinalu od Robina Soderlinga na Rolan Garosu 2009. godine. To je bio njegov prvi poraz na pariškoj šljaci.

Nadal i Soderling. Platforma X

- U tom sam se meču trudio više rizikovati, ići na udarce malo više tokom razmjena. Mrate dobro servirati. On je tako dobar u vraćanju servisa pa znate da morate imati puno prvih servisa i biti u mogućnosti izvršiti pritisak na njega u razmjenama.Teško je pogoditi pobjednički udarac za pobjedničkim udarcem protiv Rafe, jer se tako dobro kreće i njegova defanzivna igra je izvanredna. Moja taktika bila je pokušati doći na mrežu da bih završio poen - rekao je Soderling nakon velike pobjede.

Nadalova osveta

Godinu dana kasnije, Nadal je osvetio poraz nad Šveđaninom, ali ovaj put u finalu za svoj peti naslov na Rolan Garosu u šest godina.

Također je ponovno došao do prvog mjesta na svijetu, prvi put od jula 2009. godine.

Nadal. Platforma X

Najuspješniji teniser u historiji Rolan Garosa

Slijedilo je drugo osvajanje naslova na Vimbldonu pobjedom u tri seta protiv Čeha Tomasa Berdiha (Berdych).

Nadal je osvojio svoj šesti naslov na Rolan Garosu porazivši Federera i tako je izjednačio broj Borgovih naslova. 

To je bio deseti Gren Slem naslov njegove karijere.

Nadal. Platforma X

Nadal je u 2012. godini nadmašio Borgov rekord postavši najuspješniji igrač u historiji Rolan Garosa sa svojom sedmom krunom.

Također je okončao Đokovićevu želju da bude prvi čovjek od Roda Lavera koji drži sva četiri Gren Slem naslova.

Trofej je ponovno u Nadalovim rukama 2013. godine nakon njegove pobjede u tri seta protiv Davida Ferera (Ferrer).

Tada je u polufinalu pobijedio Đokovića 6:4 3:6 6:1 6:7 (3:7) 9:7 u epskom meču koji je trajao četiri sata i 37 minuta.

Nadal i Đoković. Platforma X

Novak se opet našao na Nadalovoj meti kada je Rafa postao prvak US open-a po drugi put u svojoj karijeri 

- Vrlo, vrlo emotivno.Cijeli moj tim zna koliko mi to znači. Vjerojatno nitko ne dovodi moju igru do krajnjih granica kao Novak Đoković - rekao je tada Nadal.

Nadal je 2014. godine došao na Rolan Garos sa samo jednim evropskim naslovom na zemlji prvi put u 10 godina, ali je osvojio Rolan Garos broj 9, pobijedivši Đokovića u četiri seta.

Đoković i Nadal. Platforma X

Pobjeda mu je pomogla da produži svoj nevjerojatan niz na Rolan Garosu na 66 pobjeda i samo jedan poraz tokom 10 godina takmičenja.

Očajan period za Nadala

Sezona 2015. pokazala se kao jedna od najlošijih za Rafu Nadala.

On nije uspio osvojiti nijedan evropski turnir na zemljanoj podlozi, prvi put od 2004. godine, prije Rolan Garosa. 

Na Rolan Garosu doživio je drugi poraz od Đokovića koji je okončao njegove nade za novi trofej u četvrtfinalu. 

Ispadanja sa Vimbldona i US Open-a su okončali Nadalov rekordni niz od 10 godina osvajanja barem jednog Gren Slem naslova.

Nadal. Platforma X

Sljedeća godina pokazala se još gora za Nadala s šokantnim porazom od sunarodnjaka Fernanda Verdaska (Verdasco) u pet teških setova na Australijen Open-u prije nego što je bio prisiljen povući se dan prije trećeg kola na Rolan Garosu zbog povrede ručnog zgloba. 

Osvajao turnire bez izgubljenog seta

Njegov trogodišnji Gren Slem post prekinut je u finalu Rolan Garosa 2017. godine, brutalnom pobjedom 6:2 6:3 6:1 protiv Stena Vavrinke (Stan Wawrinka). 

To je bila njegova deseta titula Rolan Garosa, a sve je to uradio bez izgubljenog seta tokom cijelog turnira.

Nadal. Platforma X

"Kralj šljake"

Nemilosrdni Nadal nastavio je svoj povratak osvajanjem 16. Gren Slem naslova na US Open-u gdje je bio daleko bolji od Kevina Andersona.

Nadimak "Kralj šljake" odveo je svoj omjer pobjeda i poraza na Rolan Garosu do zastrašujućih 86-2.

Osvojio je svoj 11 naslov na Rolan Garosu pobjedivši mladog izazivača Dominika Tima (Dominica Thiem).

Nadal. Platforma X

U ponovljenom finalu sljedeće godine, Nadal je imao mnogo više problema nego ranije, jer je Tim igrao sjajan tenis u prva dva seta.

Ali ipak Tim nakon dva sata igre nije mogao održati ritam koji je nametnut od početka, pa je Nadal pobijedio još jedno finale rezultatom 6:3 5:7 6:1 6:1

Nadal je postao najuspješniji igrač u pojedinačnoj konkurenciji, muškoj ili ženskoj, na jednom Gren Slem turniru.

Nadal. Platforma X

Na US Open-u je nadmašio Danila Medvedeva u pet nevjerojatnih setova osvojivši svoj 19. Gren Slem.

Izjednačio Federerov rekord

Hladnije vrijeme i teže lopte na preuređenom Rolan Garosu 2020. godine su predstavljale teži izazov za sve tenisere na turniru, osim za Rafu koji je odbranio titulu a da pritom nije izgubio niti jedan set tokom cijelog turnira. 

To je četvrti put da je uspio uraditi takvo nešto, nakon što je to izveo 2008., 2010. i 2017. godine.

Nadal. Platforma X

Rafa je zaustavio Đokovića kako bi izjednačio Federerov rekord od 20 Gren Slem naslova.

Najneočekivaniji od svih Nadalovih uspjeha, i onaj koji ga je doveo na vrh stabla, dogodio se na Austrejlijen Openu.

Španac nije pobijedio u Melburnu od 2009. godine i bojao se da će ga ozljeda stopala natjerati da se penzioniše, ali se oporavio nakon što je nadoknadio dva seta zaostatka kako bi pobijedio Medvedeva, nakon više od pet sati igre.

Borba sa vlastitim tijelom

Nadal je pretrpio prijelom rebara na Indijan Velsu što je ozbiljno poremetilo pripreme za idući Rolan Garos.

Ubrzo su se Rafi vratili i hronični problemi sa povredom stopala i svi su ga otpisali za tu godinu.

Ali Nadal se dovoljno oporavio i zaigrao je na Nito ATP turniru, na kojem je bez većih problema izbacio Feliksa Ože-Alijasima (Felix Auger-Alisassime), da bi nakon toga pobijedio i Novaka Đokovića.

U finalu ga je čekao Kasper Rud (Casper Ruud), kojeg je Rafael Nadal dobio rezultatom 7:5, 7:5, dva nula u setovima.

Rafa nije imao sreće na ovogodišnjem izdanju Rolan Garosa jer je u prvom kolu dobio jako teškog protivnika.

Riječ je o četvrtom teniseru svijeta, Aleksandru Zverevu (Alexandar), koji je u tri seta bez većih problema pobijedio Nadala i tako srušio njegove snove o novom trofeju.

Nadalov posljednji ples

Nadal je organizatorima turnira rekao kako ne želi oproštajnu ceremoniju jer nije siguran da li je on posljednji put igrao na pariškoj šljaci.

Uprkos tome na tribinama su se pojavile mnoge zvijezde uključujući Karlosa Alkaraza (Carlos Alcaraz), Novaka Đokovića i Igu Svijatek (Swiatek).

Također su bili prisutni Nadalova supruga Siska (Xisca), koja rijetko gleda njegove mečeve, sin Rafael Žunior (Junior), stric Toni - njegov bivši trener i Miguel Anhel (Angel), bivši španski fudbaler.

- Ako je to posljednji put da igram ovdje, miran sam sam sa sobom.Moje tijelo se dvije godine ponaša kao džungla. Ne znate šta očekivati. Probudim se jednog dana i osjećam kao da me zmija ugrizla. Drugog dana, tigar - rekao je Nadal.

Rafa slavi svoj 38. rođendan 3. juna i teško je znati da li je on posljednji put igrao pred publikom u Parizu.

Nakon meča je skupio svoje torbe i uputio se u svlačionicu, ali ne prije nego što se zaustavio da pogleda oko sebe. 

Rafa je naišao na ovacije svih pristunih.

Cijeli teren je pljeskao jednom od najvećih tenisera svih vremena, iako je prvi put u karijeri ispao u prvoj rundi Rolan Garosa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.