LIČNOST DANA

Novak Đoković: Suvereni vladar

Sedmi put će završiti godinu kao prvi na rang-listi

Đoković: Pomjera granice. Twitter

Piše:

2.11.2023

Novak Đoković ne namjerava stati. Srbijanskom asu nije bilo dovoljno što je srušio rekord po broju osvojenih gren slemova (24), već je nastavio dominirati na teniskoj sceni.

Nakon što su Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) i Danil Medvedev šokantno ispali s Mastersa u Parizu, skoro pa sigurno će Đoković godinu završiti na prvom mjestu ATP rang-liste.

Da se takvo nešto ne desi, potrebno je pravo čudo – naprimjer, da se ne pojavi u Torinu, a sve su prilike da će mu ovo biti sedmi put da godinu završava kao najbolji teniser svijeta. Primjera radi, Rodžer Federer i Rafael Nadal su to uspjeli po pet puta, a Pit Sampras (Pete) šest puta.

Đoković drži i rekord po broju sedmica na vrhu (397). No, s obzirom na to kako briljira s reketom u ruci, taj broj će samo rasti.

U svojoj karijeri je osvojio 96 titula u singlu, uključujući 24 gren slem titule, po čemu je rekorder - njegovi ljuti rivali Nadal (23) i Federer (20) mu gledaju u leđa. Ima želju osvojiti olimpijsko zlato, a šansu za to će imati narednog ljeta u Parizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.