SAVLADAO MIKRUTU

Džumhur osvojio trofej na Zagreb Open

Luka Mikrut će napraviti veliki skok na ATP ljestvici i prvi put u karijeri se probiti među 400 najboljih tenisera svijeta

Damir Džumhur. Fena

FENA

9.6.2024

Najbolje rangirani igrač ATP Challengera Zagreb Open, 32-godišnji bosansko-hercegovački tenisač Damir Džumhur (ATP - 123.), opravdao je taj status i finalnom pobjedom 7-5, 6-0 protiv 20-godišnjeg Splićanina Luke Mikruta (ATP - 509.) postao pobjednikom 17. izdanja ovog obnovljenog turnira, koji je u nedjelju završen na centralnom terenu teniskog kompleksa na Šalati.

Meč je trajao 87 minuta, a Džumhur je u svom 21. finalu na Challenger Touru došao do 11. naslova i već trećeg u ovoj godini, u kojoj ima stopostotan učinak u mečevima za trofej.

U neizvjesnom prvom setu, Mikrut je imao dvije prilike za 'break' i vodstvo od 2-0, ali je ostao bez realizacije. Za razliku od Splićanina, prvi nosilac je svoju prvu priliku za 'break' iskoristio u sedmom gemu. Međutim, već u sljedećem je hrvatski teniser vratio izgubljeno u najdužem gemu meča. Još jedan maratonski gem donio je Mikrutu vodstvo od 5-4, u gemu u kojem je spasio dvije 'break'-lopte.

Kad se činilo da je Mikrut pronašao način na koji se može uspješno suprotstaviti 12-godina starijem Sarajliji, dogodilo se upravo suprotno. Džumhur je lakoćom držao servis za 5-5, potom iskoristio sve brojnije Mikrutove pogreške za novi 'break' i zaključio set još jednim sigurnim servis-gemom.

U pauzi između dva seta prvi nosilac je zatražio pomoć fizioterapeuta, koji mu je masirao mišiće u predjelu trupa iznad lijevog kuka. No, ako je osjećao neku bol, to se u Džumhurovoj igri nije primijetilo. Kretao se odlično, uspješno neutralizirao Mikrutove pokušaje napada i čekao svoju priliku za kontru ili na suparnikove pogreške kojih je, kako je meč odmicao, bilo sve više. Nakon prvog seta koji je potrajao sat vremena, drugi je završen za 27 minuta, a Mikrut je u njemu osvojio svega pet poena.

Unatoč finalnom porazu, mladi Splićanin može biti ponosan na nastup na Šalati i pamtiti put do svog prvog finala na ATP Challenger Touru. Iako je Džumhuru prije dva mjeseca u prvom kolu Split Opena prepustio samo gem, u nedjelju je nekadašnji 23. tenisač svijeta iskoristio svoje ogromno iskustvo i pokazao svoje pravo lice.

Ivan Ljubičić, pobjednik Zagreb Opena 2005., je tako ostao jedini hrvatski teniser koji je osvojio ovaj turnir u pojedinačnoj konkurenciji, a Mikrutu ostaje zadaća da se za godinu dana, ako to ne učini i prije, vrati u Zagreb i osvoji pehar koji mu je u nedjelju ostao nedostižan.

S 44 boda za zagrebačko finale i 15 bodova koje je osvojio prije sedmicu dana pobjedom na ITF World Tour turniru u Bolu na Braču, Luka Mikrut će napraviti veliki skok na ATP ljestvici i prvi put u karijeri se probiti među 400 najboljih tenisera svijeta. U ponedjeljak će biti rangiran oko 365. mjesta. Za plasman u finale Zagreb Opena Splićanin je zaradio 6015 eura iz nagradnog fonda turnira (74.825 eura).

Damir Džumhur je za pobjedu osvojio 75 bodova i novčanu nagradu od 10.200 eura. Finalu je nazočilo oko 500 gledatelja, a pobjedniku je trofej uručio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.