LJETNA PREHRANA

Zašto trudnica treba jesti paprike i kajsije, a zašto ribu

Povrće sadrži malo masti, voće je puno vitamina i minerala, a riba vam daje dobre masnoće i proteine

Jabuke sadrže lako probavljiva dijetalna vlakna i pektin. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.7.2019

Upravo sada, u ovim ljetnim mjesecima, izbor zdravih namirnica je jako bogat. Jedite raznoliko, od zelenog lisnatog do crvenog i žutog povrća. A posebno preporučujemo sljedeće tri vrste povrća: 

1. Paprika, jer sadrži visoki postotak vitamina C, a njene crvene i narančaste varijante izrazito su bogate beta-karotenom. Pola crvene paprike sadrži 110 mg vitamina C (samo ako je pojedete svježu, ne kuhanu), što je dvostruko od vaše sugerirane dnevne potrebe (RDA).

Paprike stimuliraju probavu i to naročito ako ih jedemo svježe ili kao sok te preveniraju zatvor. Pokazale su se dobre i pri stimuliranju cirkulacije. Zbog visokog postotka vitamina C pomažu u ublažavanju simptoma stresa, a on negativno utječe na naš imunološki sustav te će antioksidansi u paprici pomoći da se vaše tijelo što brže i bolje vrati u ravnotežu.

Ako možete, najbolje je kupovati paprike organskog porijekla, držati ih u frižideru te konzumirati za jedan ili dva dana.

2. Paradajz je bogat vitaminom C, beta-karotenom i antioksidansom likopenom. Zbog visokog sadržaja vode, naročito ako ga jedemo svježeg, pomaže funkciju probavnog sistema.

Ako ste u zadnjim mjesecima trudnoće, paradajz svakodnevno uključite u svoj jelovnik. Zbog bogatstva vitaminom C, E, beta-karotenom i cinkom, sve ovo je čini važnom u jačanju imunološkog sistema.

Ako želite što bolje iskoristiti antioksidans likopen, onda je najbolje da paradajz skuhate (tu se nalazi u najvećoj količini). Paradajz možete pripremati na mnogo načina, svjež ili kuhan, a vi i vaša beba ćete pri tome dobiti za organizam važne nutrijente.

3. Brokula je poznata kao jedno od najnutritivnijih vrsta povrća, bogato folnom kiselinom, beta-karotenom i biljnim vlaknima, kao i kalcijem i željezom. Zbog visokog postotka folne kiseline naročito se preporučuje ženama koje namjeravaju zatrudnjeti kao i trudnicama u prvim mjesecima trudnoće.

Kako biste što bolje sačuvali važne sastojke brokule, bilo bi najbolje da je skuhate na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Brokula kao i druge kupusnjače mogu kod nekih beba izazvati probleme u probavnom sistavu te bi ih majke koje doje trebale izbjegavati u prehrani, ali ih i zamijeniti s nekim drugim povrćem bogatim vitaminom C.

Riba - što više, to bolje

Riba je, srećom, ljeti najdostupnija. Jedite ju po principu - što više, to bolje. Riba, naročito plava poput inćuna, srdele, tune, skuše... sadrži visoko važne i zaštitne omega-3 esencijalne masne kiseline.

Nazivamo ih esencijalnim jer ih ne možemo proizvesti u tijelu, nego ih moramo unositi hranom. Omega-3 esencijalne masne kiseline jako su važne za razvoj mozga vaše bebe kao i za zdrav razvoj očiju.

Riba je bogat izvor joda važan za razvoj i funkciju štitne žlijezde. Jod utječe na funkciju štitne žlijezde, što zauzvrat regulira metabolizam. Jod prolazi kroz placentu te na taj način utječe na štitnjaču vaše bebe.

Ako je neadekvatan unos joda, to može utjecati na razvoj mozga vaše bebe. Ali, zapamtite da previše joda može biti i toksično.

Nezaobilazno voće

Voće je poželjno uvijek, posebno u trudnoći. Trebali biste jesti najmanje tri komada voća na dan, za doručak, kao međuobrok ili kao sok.

- Jabuke sadržavaju lako probavljiva dijetalna vlakna i pektin, koji pospješuje peristaltiku - muskularnu kontrakciju crijeva, što zauzvrat čini debelo crijevo zdravim.

Važno je jesti dosta jabuka, naročito ako ulazite ili ste već između 25-32 nedjelje trudnoće (razdoblje kada vjerojatno možete imati zatvor ili neke druge probavne probleme).

Niske količine kalorija, jako su dobre za razdoblja kada se osjećate gladni. Sadrže mnoštvo vitamina i minerala kao što su beta-karoten, vitamin C, folna kiselina, kalcij, magnezij, jod, fosfor i kalij.

- Kajsije su bogate kalijem koji pomaže u održavanju vašeg krvnog tlaka stabilnim, a sadržavaju i beta-karoten, željezo kao i biljna vlakna. Kajsije, i to naročito suhe, pomažu u preveniranju i tretmanu zatvora.

Istraživanja pokazuju da povećani unos topivih biljnih vlakana stabilizira krvni šećer i daje dodatnu energiju. Kao bogat izvor željeza pomaže u preveniranju anemije.

Šaka suhih kajsija, što je oko 40 g, pokriva 20 posto dnevnih potreba za kalijem i više od 10 posto sugeriranog dnevnog unosa željeza kod žena u reproduktivnom razdoblju.

- Šljive su poznate po svojim laksativnim svojstvima, a pritom su bogate željezom i kalijem. Sadržavaju topljiva vlakna i sorbitol.

Ako ih redovito jedete tokom trudnoće, spriječit će pojavu zatvora, što će biti korisno naročito u zadnjim mjesecima kada težina bebe usporava kretanje crijeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.