VIJESTI

Peti program UN-a za BiH u iznosu od 265 miliona dolara

Potpisano danas u Sarajevu

Autor:Fena

15.6.2015

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) Yuri Afanasiev potpisali su danas u Sarajevu Peti program UN-a za BiH za period 2015. - 2019. godine.

Zvizdić je pojasnio da će ovaj program tretirati niz važnih oblasti, od kojih su četiri ključne, i to vladavina prava i sigurnost ljudi, održiv i ujednačen razvoj BiH s fokusom na zapošljavanje, socijalna uključenost koja tretira bitne segmente kao što je socijalna zaštita, obrazovanje i zdravstvo te osnaživanje žena i njihove uloge u bh. društvu.

Za ove aktivnosti, kaže, predviđen je petogodišnji budžet u iznosu od 265 miliona dolara, od čega je veći dio sredstava već osiguran.

Zahvalio je UN-u i pozitivnom angažmanu koji je pokazao Afanasiev, a koji, kako je rekao, uskoro napušta BiH i preuzima novu dužnost.

S tim u vezi, istakao je da Afanasiev ostavlja spektar različitih projekata važnih za BiH, počevši od energetske efikasnosti pa do projekata razvoja i poboljšanja infrastrukture u lokalnim zajednicama.

Afanasiev je kazao da je ovo značajna godina za BiH i za UN, i s tim u vezi najavio je samit u Adis Abebi u vezi s finansiranjem i razvojem, zatim razgovore u vezi  sa ciljevima održivog razvoja u septembru u Njujorku te parisku konferenciju o klimatskim promjenama krajem godine.

Istakao je da bi BiH trebala iskoristiti ovaj period da razmotri ciljeve održivog razvoja te pojasnio da ti ciljevi nisu nešto što je rezervirano samo za siromašne zemlje, već prestavljaju dio globalnih napora.

- Vidim potrebu za procesom konsultacija koje će građanima BiH približiti suštinu ciljeva održivog razvoja, a konsultacije su predviđene da budu održane na svim nivoima vlasti narednih mjeseci - kazao je Afanasiev.

Najavio je odlazak iz BiH 19. juna te dolazak njegove zamjene već za desetak dana, što pokazuje koliko je BiH važna za UN. Poručio je da se ništa neće promijeniti u odnosima između BiH i UN-a, jer "iza sebe ostavlja fantastičan tim ljudi."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.