VIJESTI

LIJEPE VIJESTI Bh. mlijeko stiže u EU početkom septembra?

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo u BiH

E. Ma.

8.8.2015

BiH bi svoje mlijeko na višemilionsko tržište EU mogla početi izvoziti već početkom septembra, potvrdili su jučer za "Avaz" iz Ureda za veterinarstvo BiH, nakon što su u nekim medijima objavljene informacije da naša zemlja neće uskoro dobiti zeleno svjetlo za izvoz.

Dopis FVO

Naime, 19. juna Ured EU za hranu i veterinarstvo (FVO) obavijestio je Ured za veterinarstvo BiH da se svi postupci koje je BiH predložila u Akcionom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU smatraju zadovoljavajućim u odnosu na preporuke FVO-a. 

- U tom dopisu je navedeno da pošaljemo listu proizvodnih pogona koji su ocijenjeni kao usklađeni i predloženi za izvoz u EU od Ureda za veterinarstvo. Listu smo poslali 9. jula i u roku od šest sedmica su dužni postaviti listu s odobrenim objektima na zvaničnoj internet-stranici. Taj rok istječe krajem avgusta i nakon toga, već početkom septembra, mogli bismo početi s izvozom mlijeka iz tih proizvodnih pogona - rekao je za "Dnevni avaz" Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

ljubomir-kalaba

Kalaba: Uradili smo sve što se od nas tražilo

BiH je dostavila popis mljekara u Livnu, Sokocu, Bosanskoj Dubici i Bihaću, iz kojih bi se trebalo izvoziti mlijeko u zemlje članice EU. Kalaba smatra da je netačna informacija koju su neki mediji plasirali da neko u BiH nije shvatio dopis u kojem je najavljeno da će inspektori FVO-a u našu zemlju stići tokom 2016. godine, zbog čega je zaključeno da je teško očekivati da će se prije toga mlijeko početi izvoziti u EU.

Inspektori u BiH

- Inspektori će doći u BiH da provjere sve što se uradilo. U međuvremenu smo obučili svoje inspektore da mogu najavljivati pošiljke za Evropu. Trenutno im pravimo rješenje o ovlaštenju za potpisivanje izvoznih certifikata za EU i, što je do nas, završavamo u najkraćem mogućem roku - kazao je Kalaba.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.