VIJESTI

ISTRAŽUJEMO Partnerstvo SDA i SBB-a na izborima je u interesu BiH!

Koalicija će spriječiti negativne posljedice izborne godine

R. HAJDAREVIĆ

8.4.2016

Centralna izborna komisija (CIK) BiH donijet će 4. maja odluku o raspisivanju lokalnih izbora u našoj zemlji. Najjače političke partije uveliko se pripremaju, u toku su ozbiljni razgovori o zajedničkom nastupu kako bi ovi izbori protekli bez velikih političkih potresa u interesu građana. Prema najavama iz Stranke demokratske akcije i Saveza za bolju budućnost BiH, ove dvije stranke na predstojećim izborima će nastupiti zajednički, posebno kada je riječ o kandidatima za načelničke pozicije. 

Veliki značaj 

Upravo bi ova koalicija, prema svemu sudeći, mogla spriječiti da zbog izborne kampanje, kao što se to dešavalo raniji godina, procesi u državi budu zaustavljeni, a da se retorika rasplamsa. Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović, najprije, podvlači značaj ulaska SBB-a u vlast, pa onda i zajedničkog nastupa na lokalnim izborima.

- Ta koalicija nastala je kada je Federacija bila destabilizirana, a njenim uspostavljanjem omogućen je nastavak funkcioniranja vlasti, što je od krucijalnog interesa. Zato je ona značajna, ujedno je i pokazatelj i poziv da se i ostale probosanske stranke ujedine i slijede to opredjeljenje. Čvrsto je opredjeljenje SDA da treba biti nastavljena i kada su u pitanju lokalni izbori - rekao je za „Avaz“ Džaferović.

On je dodao da su stvari između dvije stranke već definirane. 

- Na prostoru Federacije stranke će se dogovarati kada su u pitanju načelničke pozicije. Što se tiče općinskih vijeća, vjerovatno ćemo nastupati samostalno. Ima vremena da se stvari poslože i iznađe najbolji modus djelovanja. Smatram da je veoma bitno napraviti pametnu predizbornu orijentaciju u smislu koaliranja i zajedničkih nastupa - kazao je Džaferović.

Šest godina

Portparol SBB-a Omer Čevra rekao je da je, u duhu dugoročne saradnje i nastavka stabilizacije prilika u zemlji, sasvim logično da SDA i SBB nastave usku saradnju i na dolazećim lokalnim izborima. 

omer-cevra-77

Čevra: Uska saradnja

- Zajednički rad ove dvije stranke značajno je stabilizirao političke, ekonomske i međunacionalne prilike u BiH. U vrlo kratkom periodu, točak koji je posljednjih šest godina prije ulaska SBB-a u vlast išao nizbrdo zaustavljen je, a svi ekonomski parametri su porasli, što će građanima, naravno, biti "opipljivo" već sljedeće godine. Ova koalicija, isto tako, u vrlo kratkom razdoblju dala je doprinos kada je riječ o ispunjavanju uvjeta neophodnih za predavanje kredibilne i historijske aplikacije za članstvo naše zemlje u EU – istakao je Čevra. 

Prema njegovim riječima, saradnja dvije stranke bit će intenzivirana. 

- Očekujemo da će ova vlast, uz agresivnu dinamiku u provođenju reformi kakvu je već demonstrirala, nastaviti da ispunjava sve mjere i već u 2017. godini postati zvaničan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a do 2022. i punopravna članica – naveo je on. 

Nema ujedinjenja

Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije BiH i poslanik u Federalnom parlamentu, istakao je opredjeljenje ove stranke za zajednički nastup sa, kako je rekao, „ostalim građanskim ljevičarskim strankama“.

- Razgovori su još u toku, ali izvjesno je da postoji spremnost SDP-a i Demokratske fronte da, u sredinama u kojima budemo mogli, imamo zajedničke kandidate - rekao je Mašić.

No, Predsjedništvo Demokratske fronte, na posljednjoj održanoj sjednici, donijelo je odluku da će, prema procjeni članstva, tamo gdje ima kandidata koji ispunjava kriterije, ići i s svojim kandidatom za načelnika općine ili gradonačelnika.

damir-masic-4-ff

Mašić: Razgovori u toku

- U situaciji kada nema adekvatno i za građane optimalno rješenje za poziciju načelnika ili gradonačelnika, organi stranke do nivoa kantona sami će odlučiti da li će podržati nekog drugog, bilo da je u pitanju osoba iz druge stranke ili nezavisni kandidat - stav je DF-a.

Model Srebrenice primijeniti u cijeloj RS

Kada je u pitanju teritorija Republike Srpske, Džaferović smatra da je poželjno prenijeti model Srebrenice, gdje su stranke probosanske orijentacije (SDA, SBB, SDP, DF i SBiH) dale podršku zajedničkom kandidatu za načelnika, Ćamilu Durakoviću.

- Poželjno je da se i u drugim dijelovima RS slijedi isti model. Vrlo je bitno da Bošnjaci budu politički što je moguće snažnije predstavljeni na lokalnom nivou u RS - smatra Džaferović. 

HNS o lokalnim izborima 

Kada su u pitanju stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), mnogo stvari bit će jasnije u ponedjeljak, za kada je zakazana sjednica Predsjedništva. Članice ovog sabora su HDZ BiH, HDZ 1990, Hrvatska seljačka stranka, Ujedinjena hrvatska stranka prava, HSP dr. Ante Starčević, Hrvatski pravaški blok, Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne, Hrvatska kršćanska demokratska unija i Demokratski centar.

- Na ovoj sjednici razgovarat će se o pripremama za lokalne izbore i suradnji stranaka, koje će se izjasniti žele li zajedno ili odvojeno izaći na naredne izbore - kazao je za „Avaz“ Anđelko Maslać iz Ureda za informiranje HDZ-a. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.