VIJESTI

Ministar Fišo razgovarao sa organizatorima otpora Topićem i Čičkom

Održan sastanak u Sarajevu

Redakcija

8.4.2016

Obilježavanje 02. i 03. maja, dana kad su se vodile odsudne bitke za odbranu Predsjedništva BiH, organizacija druženja sa preživjelim braniocima iz ovih bitki, ali i reorganizacija Kantonalne organizacije Patriotske lige, teme su o kojima je danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo razgovarao s predsjednikom Skupštine organizatora otpora KS i Komisije za boračka pitanja Općine Centar Dževadom Topićem – Topom te predsjednikom Kantonalnog odbora Patriotske lige Enverom Čičkom.

I na ovom sastanku, aktivni sudionik tih odsudnih bitki Topić prisjetio se početka maja, tačnije 02. maja 1992. godine, dana koji će svima koji su bili u Sarajevu, a posebno njegovim braniocima koji su hrabro stali u njegovu odbranu, ostati zauvijek u sjećanju. Tog dana specijalne jedinice tadašnje jugoslavenske vojske pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, a borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji. A tog dana počela je i opsada našeg grada koja je trajala 1.460 dana, koliko je Sarajevo bilo bez hrane, struje i vode, svakodnevno granatirano, a presječene su i njegove komunikacije sa nekim njegovim dijelovima, ali i sa svim dijelovima BiH.

- U okviru planiranih aktivnosti kojih će na ovaj dan biti mnogo, i ove godine planirano je okupljanje svih nas preživjelih učesnika ovih bitki na zajedničko druženje - najavio je Topić te pozvao ministra Fišu da im se pridruži, uz riječi pohvale za njegov dosadašnji predani rad i angažman kao i prisustvo svim značajnim događajima za učesnike odbrambeno-oslobodilačke borbe '92-'95.

Ministar Fišo je istakao da će, u ime resornog ministarstva na čijem je čelu, dati podršku te maksimalni doprinos i podršku organizaciji svih događaja i aktivnosti kojima će se na najbolji način obilježiti ovi odsudni dani u odbrani Sarajeva i naše domovine od agresije.

- Ne smijemo zaboraviti nikada ono što nam se desilo, a posebno ne smijemo zaboraviti one koje su svoje živote, dijelove tijela i zdravlje nesebično dali za odbranu od zla koje se sručilo na sve nas. Zbog toga smo svi u obavezi, specijalno mi čiji je to svakodnevni posao, da svaki dan radimo na osiguranju većih prava, našoj boljoj i efikasnijoj organizaciji, a sve s ciljem očuvanja dostojanstva naših preživjelih branitelja, članova porodica čiji su najmiliji položili svoje živote za mir i slobodu u kojima mi danas živimo - naglasio je ministar Fišo.

Ovom prilikom, razgovarano je i o značajnijim projektima, čija realizacija je planirana u ovoj godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.