VIJESTI

Promovirano 45 novih policajaca u Federaciji BiH

Upriličena svečana ceremonija u Sarajevu

Fena

8.4.2016

Osnovnu obuke za čin "policajac" završilo je 45 polaznika Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji već od sutra postaju ovlaštene službene osobe na usluzi građanima Federacije BiH.

- Vaš uspjeh u policijskom radu ovisit će o povjerenju koje uživate kod građana, jer samo za njih i s njima možete u potpunosti ispuniti vašu ulogu u društvu. Svojim autoritetom morate im pružati sigurnost - izjavio je šef Odsjeka za osnovnu obuku Nusret Beširević na današnjoj promociji 26. generacije polaznika Policijske akademije FMUP-a u Sarajevu.

Izrazio je očekivanje da će ovih 30 polaznika iz Tuzlanskog kantona i 15 iz Federalne uprave policije, odnosno Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, prije svega, odlikovati profesionalizam, učestvovanje u borbi protiv svih oblika kriminala te poštivanje ljudskih prava i sloboda.

Također, zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman i komesar MUP-a Tuzlanskog kantona Fadil Šljivić poželjeli su novim policajcima uspjeh u budućem radu, te im s ostalim saradnicima uručili doplome.

Polaznici su ostvarili vrlodobar rezultat s prosječnom ocjenom 4,47 i posljednja su generacija koja je pohađala obuku po starom konceptu  od 13 mjeseci.

Naredna generacija za čin policajca obučavat će se osam mjeseci, što čini pet mjeseci teorijskog i tri praktičnog rada.

Ovom prilikom Nusret Beširević, ovlaštena osoba za poslove iz nadležnosti direktora Policijske akademije FMUP-a, zahvalio je na podršci federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, zahvaljujući kojoj je, ističe, započeta procedura izmjene zakonske regulative, koja će omogućiti vraćanje policijskih ovlaštenja za uposlenike Policijske akademije FMUP-a.

Zbog ranije ugovorenih obaveza ovoj ceremoniji nije mogao prisustvovati federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Na promociji je istaknuta zahvalnost međunarodnoj zajednici na podršci, koju pruža Policijskoj akademiji, a prije svega vladama SAD-a i Turske.

Policijska akademija Federalnog MUP-a jedna je od najvažnijih institucija u policijskom sistemu, koja doprinosi razvoju savremene i demokratske policijske strukture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.