VIJESTI

KAJMAKOVIĆ ZA AVAZ: U rekonstrukciju piste ulažemo 21 milion KM!

Direktor Aerodroma Sarajevo

M. AŠČIĆ

11.4.2016

Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo pokreće investicioni ciklus u čijem je planu  rekonstrukcija aerodromske piste u dužini od 2.600 metara, a vrijednost projekta iznosit će ukupno 21 milion maraka. Ovo je potvrdio za „Dnevni avaz“ Armin Kajmaković, generalni direktor ove državne kompanije.

Proširenje parkinga

Nakon zastoja investicija u protekle četiri godine, Kajmaković najavljuje i gradnju brze izlazne rulnice koja će doprinijeti povećanju kvaliteta i saobraćanja aviona na ovom aerodromu, ali i proširenje parking prostora.

Projekti su najavljeni za početak naredne godine,  s tim da će se rekonstrukcija piste finansirati iz vlastitih sredstava.

- U proces investicija i izgradnje idemo nakon što su Nadzorni odbor i Skupština usvojili plan rada. Prvo krećemo s gradnjom brze izlazne rulnice čija je vrijednost oko četiri miliona KM, a zatim 2017. godine krećemo s rekonstrukcijom piste. Riječ je o međunarodnom tenderu, a pista je posljednji put rekonstruisana 1998. godine - kaže Kajmaković.

Korak po korak

Direktor Aerodroma Sarajevo pojasnio nam je da je riječ o investicionom zamahu, jer je posljednjih godina bio evidentan zastoj.

- Ima tu i drugih projekata, poput proširenja parkinga, ali najveći i najjači projekt u narednoj godini koji pripremo je rekonstrukcija piste. Radi se o razvojnim i investicionim projektima. Idemo polako, fazu po fazu. Eksploatacioni vijek piste je 20 godina i on istječe upravo 2018. godine – rekao nam je Kajmaković.

Odlični rezultati

Aerodrom Sarajevo iz godine u godinu bilježi odlične rezultate kada je u pitanju broj prevezenih putnika. Tako je u prva tri mjeseca ove godine prevezeno ukupno 137.213 putnika te su zabilježena 2.224 leta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.