VIJESTI

MOSTAR: Godišnjica smrti brigadnog generala Pašalića

U utorak, 26. aprila

Fena

21.4.2016

Godišnjica smrti brigadnog generala Arifa Pašalića obilježit će se 26. aprila u 11 sati obilaskom mjesta pogibije na M-17 u Drežnici, priopćeno je iz JOB-a HNK.

Također, u 12 sati predviđen je i obilazak mezara i odavanje počasti na Šehitlucima u Mostaru.

Pašalić je rođen 31.avgusta 1943. godine u Janjićima kod Zenice u porodici Rasima i Dulbe. Visoku školu je završio 1967. Nakon završene dvogodišnje podoficirske škole odlazi u Zadar na vojnu akademiju. Školu za oficirski kadar završio je 1979. u Beogradu. Nakon kratke službe u Zagrebu premješten je u Bihać gdje je bio komandant baterije 200. divizije gdje napreduje do čina majora i dobiva službu operativno-sastavnog časnika avio-baze u Bihaću.

Poslije toga premješten je u 171. bazu u Mostaru gdje je imenovan potpukovnikom i komandantom. U Beogradu je završio štapsku akademiju. U JNA se nalazio u kategoriji obrazovanijih oficira jer je završio i školu Narodne odbrane. Službovao je u mnogim mjestima u Jugoslaviji, Nišu, Vranju, Skoplju, Zagrebu i mnogim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Rat u Bosni i Hercegovini ga je zatekao u službi u Mostaru. U maju 1992. pridružio se Teritorijalnoj obrani te preko područja pod kontrolom srpskih snaga prelazi u Mostar gdje se pridružuje Armiji RBiH. U Mostaru je do oktobra 1993. bio zapovjednik Četvrtog korpusa Armije RBiH. Poslije toga odlazi u ministarstvo obrane i dobiva službu glavnog inspektora.

Pašalić je poginuo u saobraćajnoj nesreći 26. aprila 1998. na magistralnom putu M-17 Mostar - Sarajevo, u mjestu Donja Drežnica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.