VIJESTI

"BH Telecom" uvodi najsavremeniju mrežu u regionu!

Sve spremno za implementaciju projekta

R. HAJDAREVIĆ

28.4.2016

Državna kompanija „BH Telecom“ spremna je za uvođenje 4G mreže u Bosni i Hercegovini. Čeka se samo dobivanje frekvencija i proces može početi, saznaje „Dnevni avaz“.

Potrebne frekvencije

Prema riječima generalnog direktora „BH Telecoma“ Mirsada Zaimovića, s obzirom na to da država nije završila proces digitalizacije, samim tim nisu mogli dobiti potrebne frekvencije.

- Onog trenutka kada dobijemo dozvolu, odmah ulazimo u proces implementacije. Mi smo već spremni, imamo projekte za to i imamo izdvojena sredstva u planu za ovu godinu. Onog trenutka kada država osigura frekvencije, a očekujemo da se to desi za nekoliko mjeseci, raspisat ćemo tender za nabavku opreme koja će omogućiti pokrivenost 4G mrežom na većem dijelu teritorije BiH – kaže Zaimović.

Zanimljivo je da će „BH Telecom“, ustvari, preskočiti jedan korak.

fuad-cibukcic-i-mirsad-zaimovic-april16-ak-13

Čibukčić i Zaimović: Odlična saradnja NO i Uprave

- Koliko god bilo loše jer nismo mogli implementirati ovu mrežu ranije, sada je dobro to što ćemo, ustvari, preskočiti jednu fazu i odmah krenuti u implementiranje mreže 4G Advance, koja će imati bolje karakteristike nego što ih ima 4G mreža u regionu – pojašnjava Zaimović.

Ovi, ali i ostali dobri poslovni rezultati „BH Telecoma“ dolaze u prvom kvartalu 2016. godine, otkako je popunjen Nadzorni odbor kompanije, na čijem se čelu sada nalazi Fuad Čibukčić. On ističe veoma dobru saradnju između Uprave i NO.

Nove vrijednosti

- Osnovni i zajednički cilj je stvaranje novih vrijednosti, povećavanje tržišnog udjela „BH Telecoma“ te ponuda novih vrijednosti za krajnje korisnike. Nastavili smo s reorganizacijom koju je direktor već započeo i time smo „pojeftinili“ ukupno poslovanje firme. Postavljeni su jasni ciljevi: bolje poslovanje „BH Telecoma“ i benefiti naših krajnjih korisnika – ističe Čibukčić.

Učvršćivanje liderske pozicije

Nova mreža u BiH, kaže Zaimović, donijet će mogućnost za veće brzine interneta, a ti veći kapaciteti omogućavaju prijenose podataka svake vrste na kvalitetniji i brži način.

- Naši korisnici dobit će brži internet, bolju sliku, veći prijenos podataka... Praktično, svi koji koriste neku od naših usluga osjetit će poboljšanje, od onih koji koriste usluge prijenosa podataka pa do onih koji koriste vizualne usluge „Moje TV“. Ovo će, uvjeren sam, učvrstiti poziciju „BH Telecoma“ kao lidera na tržištu telekomunikacija u državi – naveo je Zaimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.