VIJESTI

Goražde: Minuta šutnje za žrtve genocida u Srebrenici i napada u Nici

Performans „Nema te na kahvi“

Al. B.

15.7.2016

Uprkos jakoj kiši veliki broj građana Goražda odazvao se pozivu Asocijacije mladih Medžlisa IZ i simboličnim postavljanjem fildžana na mostu Alije Izetbegovića učestvovao u performansu „Nema te na kahvi“. Samo šum Drine i kapi kiše prekidali su minutu šutnje i učenje Fatihe poginulima u napadu u Nici i žrtvama genocida u Srebrenici, zbog kojih je i nastala manifestacija ispunjena sjećanjem, tugom i simbolikom.

- „Nema te na kahvi“ je cjeloživotna poruka da majke Srebrenice, te moralne vertikale čovječanstva, kao i sve majke koje su izgubile svoju djecu, imaju neku potajnu nadu da bi se nešto ipak moglo desiti, da bi mogli sa svojim najdražim popiti kahvu. A kad na kahvi čekaš onoga koga najviše voliš – svoje dijete, onda je to čekanje vanvremensko, vanzemaljsko. Nadamo se da ćemo se bar na onom svijetu s njima vidjeti na kahvi – kazao je goraždanski muftija, Remzija ef. Pitić.

Prema riječima Nermina Mašale, koordinatora za rad s omladinom MIZ Goražde, performans na mostu Alije Izetbegovića bit će dio tradicije kojom će se čuvati sjećanje i dijeliti bol Srebrenice. - Ove godine smo možda malo i zakasnili s terminom, ali mislim da se obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenice ne treba svesti samo na 11. juli već se treba nastaviti tokom cijele godine. Na ovaj način želimo poručiti da suosjećamo sa žrtvama i da nismo zaboravili – kaže Mašala.

- Okupili smo se da ukažemo na važnost onih koji čekaju svoje najmilije da im dođu, da ukažemo na taj trenutak kako je njima, kako im je buditi se svako jutro bez svojih najmilijih i kako je svake godine obilježavati i preživljavati te teške trenutke iz jula 92. godine – ističe mladi goraždanski imam, Smail ef Ćulov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.