VIJESTI

U općini Vareš proglašeno stanje prirodne nesreće

Federalna uprave civilne zaštite

Autor:Am.K.

25.7.2016

10:04 U općini Vareš proglašeno je stanje prirodne nesreće, a Odluka je donesena jučer usljed obilnih padavina koje su izazvale poplave i odron zemljišta. Stanje prirodne nesreće proglašeno je i na dijelu općine Olovo u ulici Krivajska zbog pojave odrona - potvrdila je glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač.

U općini Vareš, na regionalnom putu od Breze prema Varešu, otežano je odvijanje saobraćaja kod dionoce zvane Kapija, zbog velike količine vode. U toku dana očekuje se prohodnost. 

Pristup putem do sela Stupni Do je onemogućen, zbog klizišta na više mjesta i put je u popunosti uništen na više mjesta. U klizištu, po zadnjim informacijama, kritično je i ugroženo oko sedam kuća, a jedna štala je odnesena i uništena.   

Putne komunikacije do sela Budoželje i Striježevo su otežane, a na pojedinim mjestima ima klizišta koje prijete putnim komunikacijama. Prema selima Ravne i  Zubeta, također je otežana putna komunikacija, zbog nanosa zemljanog materijala.

Na području općine Žepče usljed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno Polje, a postoji  alterativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan.

Selo Šahmani potpuno je odsječeno, na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine, velikom količinom vode u vidu bujice. Radna mašina je na terenu i intezivno se radi na sanaciji puteva.

U općini Jajce usljed obilnih kišnih padalina vatrogasci su imali tri intervencije i to uklanjanje stable s ceste u blizini Doma AVNOJ-a, ispumpavanje vode iz privatne kuće te ispumpavanje vode iz zgrade poliklinike Bios.

U općini Travnik vatrogasci su imali intervenciju na lokalitetu Kraljevice gdje je grom udario u stub od električne energije. Ekipe Elektrodistibucije isključile su napon, a usljed obilnih padalina dolaskom vatrogasaca požar je već bio ugašen.

U Gornjem Vakufu - Uskoplju jučer je usljed jakih kišnih padalina došlo do djelimične blokade puta prema naselju Valice. Interveniralo je komunalno poduzeće i saniralo put prema naselju.

Na putu Jajce - Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, promet se odvija usporeno, jednom prometnom trakom.

 

10:07 U klizištu u mjestu Stupni do, općina Vareš, kritično je i ugroženo oko sedam kuća, a jedna štala je odnesena i uništena - najnovija je informacija Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona. 

U izvještaju se navodi da je do sela Stupni do pristup putem onemogućen zbog klizišta na više mjesta i put je u popunosti uništen na više mjesta.

Na regionalnom putu od Breze prema Varešu, otežano je odvijanje saobraćaja kod dionoce zvane Kapija, zbog velike količine vode.

U daljnjem dijelu puta kod benzinske pumpe Energopetrola je manja odsjelina i koristi se jedna traka. U toku dana očekuje se prohodnost. Tunel je, kako se navodi u izvještaju, bio kritičan ali je prohodan i po nadzorom.

Do sela Budoželje i Striježevo su otežane putne komunikacije a na pojedinim mjestima ima klizišta koje prijete putnim komunikacijama. Prema selima Ravne i Zubeta, također je otežana putna komunikacija, zbog nanosa zemljanog materijala.

U gradu Varešu na nekim mjestima došlo je do velikih zemljanih nanosa do pola metra uzrokovanih izlijevanjem Bukovog potoka.  

Na području općine Žepče, usljed jake kiše potpuno je prekinuta dionica lokalnog puta prema zaseoku Jastrebac u MZ Željezno polje usljed klizišta i nanosa koje je voda donijela sa sobom. Postoji alternativni pravac preko zaseoka Mjestova Ravan. 

Selo Šahmani potpuno je odsječeno, na mjestu puta gdje je i prije bilo klizište uzrokovano poplavama 2014. godine, velikom količinom vode u vidu bujice. Radna mašina je na terenu i intezivno se radi na sanaciji puteva.

Rijeka Željeznica je za kratko vrijeme brzo porasla i izlijevala se u priobalnim područjima, kao i u blizini dvije kuće na području mjesta Donja Golubinja. Kuće se nalaze u neposrednoj blizini magistralnog puta M-17, odmah za skretanje prema Željeznom polju.

Na području općine Breza, u toku noći došlo je do izlijevanja rijeke Stavnje na šest mjesta. Nije bilo većih šteta, a došlo je do plavljenja manjim dijelom nekoliko kuća te poljoprivrednih usjeva uz rijeku. Oko pola dva ujutro došlo je do povlačenja rijeke i smirivanja situacije.

U ostalim općinama ZDK-a nisu zabilježena niti zaprimljeni izvještaji o ugroženosti putnih komunikacija, ljudi i materijalnih dobara, povodom nastalih padavina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.