OPĆINA STARI GRAD

Volonteri Općine Stari Grad: Snaga za bolju lokalnu zajednicu

Volonteri su imali priliku razgovarati o izazovima s kojima se susreću te istaknuti svoje ideje za unapređenje budućih volonterskih aktivnosti.

Volonteri Općine Stari Grad: Snaga za bolju lokalnu zajednicu. Općina Stari Grad Sarajevo

H. J. I.

5.12.2023

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, povodom Međunarodnog dana volontera 5. decembra, organizovao je svečani prijem kako bi istakao važnost i angažman trenutnih volontera, te pružio podršku budućim volonterima koji će se pridružiti volonterskim aktivnostima u Općini. Ovaj događaj predstavljao je priliku da se izrazi zahvalnost volonterima na njihovom nesebičnom radu, ali i da se istakne važnost volonterskog angažmana za budućnost općine.

Načelnik Čengić istakao je ključnu ulogu volontera u unapređenju zajednice te naglasio da njihov predan rad čini značajnu razliku u životima građana Starog Grada.

Volonteri Općine Stari Grad: Snaga za bolju lokalnu zajednicu. Općina Stari Grad Sarajevo

"Sve osobe koje su aplicirale za stručno osposobljavanje u Općini zaključno sa današnjim danom će dobiti priliku za sticanje radnog iskustva u narednih godinu dana. Primjetio dam da je ova oblast neuređena i dato preveliko diskreciono pravo načelniku Općine zbog čega ću predložiti da Općinsko vijeće donese pravilnik kako bi uredili ovu oblast i dale jednake šanse svima. Usljed velikog broja odlaska službenika iz Općine u proteklim godinama i nedostatka službenika, pomoć volontera će biti još značajnija u radu našeg organa uprave jer procesi prijema državnih službenika će trajati mjesecima, a građani već dugo nisu imali potpuno funkcionalnu Općinu", istakao je načelnik Čengić.

Tokom prijema, volonteri su imali priliku podijeliti svoja iskustva, razgovarati o izazovima s kojima se susreću te istaknuti svoje ideje za unapređenje budućih volonterskih aktivnosti. Ova interakcija između volontera i općinskih zvaničnika stvorila je poticajnu atmosferu za daljnju saradnju i razvoj volonterskih programa. Važno je istaknuti da je ovo njihovo prvo radno iskustvo u organu uprave, što čini ovaj događaj još značajnijim za njihov daljnji angažman.

Volonteri Općine Stari Grad: Snaga za bolju lokalnu zajednicu. Općina Stari Grad Sarajevo

Poseban naglasak bio je stavljen na volontere koji će se pridružiti volonterskim programima u narednoj godini. Načelnik Čengić je izrazio nadu da će njihov entuzijazam i posvećenost biti ključni faktori u ostvarivanju novih ciljeva općine te je istakao spremnost općine da podrži njihove inicijative, te je naglasio da će tražiti podršku od Općinskog vijeća da broj volontera bude veći nego prethodnih godina.

Ovaj događaj nije samo simboličan gest zahvalnosti, već i podsjetnik na važnost volonterskog angažmana u izgradnji bolje zajednice. Rad i posvećenost volontera neizostavan su dio razvoja općine Stari Grad Sarajevo, a ovakvi prijemi dodatno jačaju njihovu motivaciju i osjećaj pripadnosti. Međunarodni dan volontera predstavlja priliku da se istakne vrijednost njihovog rada, ali također podsjeća na to da je svaki dan prilika da se cijeni njihov nesebičan doprinos.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.