EVROPSKA KOMISIJA

Evropska komisija protiv protekcionizma: Građanima omogućiti jednak pristup esencijalnim lijekovima

Iako bi svim građanima trebala biti pružena adekvatna zdravstvena zaštita, nažalost, mnogi pacijenti su tako prepušteni sami sebi

Evropska komisija protiv protekcionizma: Građanima omogućiti jednak pristup esencijalnim lijekovima. Evropska komisija

S. S.

21.12.2023

 U Federaciji Bosne i Hercegovine već dugi niz godina prisutna je ozbiljna problematika neujednačene esencijalne liste lijekova u kantonima, što rezultira ograničenom dostupnošću lijekova i najnovijih terapija za pacijente.

Naime, građani Kantona Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Kantona 10 suočavaju se s nedostatkom inostranih generičkih lijekova, što ih stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na stanovnike iz drugih kantona.

Da ovakva praksa diskriminira pacijente i značajno otežava njihov pristup odgovarajućim tretmanima, jasno je naznačeno i u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine u procesu integracije u Evropsku uniju, gdje se ova pojava ističe kao oblik protekcionizma. Također, uočeno je i nepoštivanje domaćih zakona, uključujući Zakon o politici direktnih stranih ulaganja, koji propisuje jednakopravan tretman stranim investitorima.

U navedena četiri kantona, nedostupnost uvoznih generičkih lijekova na esencijalnim listama opravdava se poticajem razvoja domaće farmaceutske industrije, ali i manjim troškovima apoteka. Ovakvim potezima su zanemareni građani koji pored lijekova očigledno plaćaju i cijenu diskriminirajućih zakonskih propisa.

Manipulativni pristup esencijalnim listama

Ovakav manipulativni pristup esencijalnim listama lijekova u četiri kantona Federacije Bosne i Hercegovine zabrinjavajući je i za struku koja više nema kontrolu nad odabirom lijekova, što ide na štetu uvoznim generičkim alternativama.

Radi bolje ilustracije, izdvojit ćemo primjer Kantona Sarajevo u kojem se pravni temelj za ovakvu praksu pronašao u "Pravilniku o detaljnijim kriterijima za odabir lijekova, postupku i načinu sastavljanja liste lijekova u FBiH". Prema prvobitnim odredbama, zdravstveni stručnjaci imali su ovlasti odabira lijekova na temelju terapijske prikladnosti za pacijente. Međutim, kasnije je Pravilnik dopunjen članom 11, kojim premijer Kantona donosi konačnu odluku o uvrštavanju lijekova na esencijalnu listu.

Osim što ovakvo postupanje nije u skladu s evropskim standardima, došlo je do povlačenja više inostranih generičkih proizvođača s tržišta Bosne i Hercegovine, te njihovi lijekovi više nisu dostupni stanovništvu.

Važno je istaknuti da lijekovi koji su već označeni kao esencijalni od strane Federalnog ministarstva zdravstva i koji se nalaze na kantonalnoj listi ne bi trebali biti isključeni s iste, sve dok proizvođač izrazi želju da učestvuje u javnim pozivima koje provode kantonalna ministarstva zdravstva.

Pacijenti prepušteni sami sebi

U konkretnom slučaju, strani investitori registriraju domaće pravno lice i svoje lijekove kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Međutim, nakon toga, ministri zdravstva i premijeri pojedinih kantona ograničavaju im pristup tržištu lijekova sa pozitivnih listi i jednak tretman po javnom pozivu za ulazak na iste.

Iako bi svim građanima trebala biti pružena adekvatna zdravstvena zaštita, nažalost, mnogi pacijenti su tako prepušteni sami sebi pa i odustaju od neophodnih terapija ili eventualno kupuju lijek koji im možda više odgovara jer se ne nalazi na esencijalnoj listi.

Zbog svega navedenog, a u cilju zaštite interesa pacijenata kao i unapređenja javnog zdravlja, ključno je podizanje svijesti među građanima te poticanje zajedničkog dijaloga o razlozima nedostatka određenih lijekova u sadašnjosti ili potencijalnom nedostatku u budućnosti na tržištu Bosne i Hercegovine.

Rješavanje ovog problema zahtijeva promjene u procesu odabira lijekova, s naglaskom na stručnost i transparentnost, a sve kako bi se osigurala najbolja moguća zdravstvena zaštita za građane koji ne smiju biti žrtve ničije samovolje.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.