MINUTA

ŽIČARA Skaka, karte i turisti

Piše: Bakir HADŽIOMEROVIĆ

30.3.2018

Dvadeset i kusur godina čekamo Trebevićku žičaru. Izredalo se za to vrijeme čak sedam gradonačelnika Sarajeva. U međuvremenu, grad se promijenio i pretvorio u zapuštenu asfaltnu bazu. Gradilišta i kranova ima više nego sarajevskih taksista. Zida se nekontrolirano i masovno. Od prigradske Ilidže gdje „štilovka“ predvodi akciju konačnog istrebljenja flore u ruglu Memićeve bliskoistočne betonske džungle, pa uzbrdo i cestom naviše, svaki slobodni zeleni teritorij, čak tamo do Vijećnice „gdje šina savije“, sve je, dakle, obojeno u sivo i betonom zaliveno.  

I zato nam je Trebević važan. To je naša zadnja oaza. Utočište fotosinteze i izvor ozona...  

Ipak, uoči zvaničnog otvaranja žičare gradske glavešine uspjele su napraviti zbrku oko cijena karata. Po običaju, izabrali su najgoru od svih raspoloživih opcija. Tako je gradonačelnik Skaka slavodobitno najavio da će turisti plaćati skuplje karte od, kako je rekao, „građana“. Osim što je neodrživo diskriminatorski i samim tim sudski utuživ, Skakin prijedlog teško će preživjeti i najprostije testove.

Evo, naprimjer, kako se i po kojem kriteriju određuju ti famozni „građani“ iz Skakine finansijske konstrukcije? Da li su to samo ovi što žive u Sarajevu ili se među domaće ubrajaju i stanovnici, štajaznam, Breze, Kladnja, Posušja...? Koliko će Skakinu kartu platiti putnik namjernik što je čitav rat proveo u Sarajevu, a sad, eto, živi vani i posjeduje „tuđinski“ pasoš? Može li, onda, gradonačelnik odgovoriti na pitanje ima li turista u žičari ako su tamo posjedali bh. državljani na privremenom radu u inostranstvu, s pripadajućim gastarbajterskim statusom? Šta ćemo, na koncu, s građanima Istočnog Sarajeva? Jesu li oni za Skaku tek „istočnjaci“ ili sugrađani s kojim dijeli isti Trebević...?

Mnogo je, dakle, dilema, ali i opravdanih sumnji da Gradska uprava raspolaže odgovorima i rješenjima. Ipak, nadu svakako ne treba gubiti. Jer uz pregalaštvo sve je moguće. Dokazao nam je to i gradonačelnik Sarajeva. On danas jasno razlikuje Stjepana od Kljuića i Kljuića od Mesića. A da svakoga dana u svakom pogledu sve više napreduje, uvjerit ćete se već ovog 6. aprila kada nam bude čestitao dan okupacije Sarajeva...

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.