BIH

Amerika će i dalje finansirati projekte deminiranja u BiH

Nicholas Hill u posjeti selu Ravne kod Vareša

S. Spahić

21.7.2014

 

Otpravnik poslova američke ambasade u BiH Nicholas Hill posjetio je danas selo Ravne u općini Vareš, kako bi se na licu mjesta uvjerio u proces implementiranja programa deminiranja na ovom području. Njega su dočekali predstavnici kompanije BH MAC koji su ga upoznali sa obimom radova koji su dosad izvedeni i sa onim što predstoji. Prema njihovim riječima dosad je na području općine Vareš deminirano 2870 kvadratnih metara, dok za još blizu 25  kvadratnih kilometara zemljišta postoji sumnja u zaraženost minama. Šef Regionalnog ureda BH Mac-a Fikret Smajšić  iznio je podatak da je ovo samo prvi dio projekta čišćenja mina u Ravnama i da uskoro slijedi nastavak deminiranja na drugom kraju sela, koje je tokom rata bilo na samoj liniji razdvajanja.

 

 

Američkog diplomatu također je zanimalo i mišljenje stanovnika ovog sela, pa se u malo dužem razgovoru zadržao sa povratnicima Zahidom i Zilkom Čikmiš. Oni su izrazili zadovoljstvo time što će se ubuduće moći slobodno kretati, obzirom da se minsko polje nalazilo na stotinjak metara od njihove kuće.


- U ratu sam izgubila sina i više se nemam čemu radovati, ali ovaj dan je za mene stvarno radostan jer se više nećemo sa strahom kretati oko kuće – kaže nana Zilka.

 

 

U svom obračanju novinarima otpravnik Hill je naglasio da su od 1999. godine SAD uložile oko 92 miliona dolara za projekte deminiranja i uništavanje konvencionalnog oružja.


- Za ovu godinu planirali smo još pet miliona dolara za ove namjene, a dio tog novca svakako će biti usmjeren na deminiranje na ovom području. Vidio sam koliko to znači ovim ljudima, i to je i bio cilj moje posjete. Dobar je osjećaj kada vidite da ovakvi projekti imaju direktan uticaj na živote običnih ljudi – rekao je između ostalog Hill.


Inače, Vareš je jedna od općina sa najvećim brojem minskih polja u BiH, i bez pomoći kakvu pružaju SAD, sama vjerovatno nikada ne bi uspjela riješiti ovaj problem..

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.