BIH

Noć Kadra u obnovljenoj livanjskoj Ćurčinici

Iftar za postače i predstavnike drugih vjerskih zajednica

A. K.

24.7.2014

 

Već sa akšamom u livanjskoj obnovljenoj Ćurčinici započelo je sinoć obilježavanje “Noći vrijednije od hiljadu mjeseci”. Naime, MIZ Livno je za postače i predstavnike drugih vjera priredio iftar u pratećim prostorijama džamije. Čak je i akšam namaz pratio u džamiji livanjski gvardijan fra. Miroslav Ištuk, čovjek koji je na nedavnom otvaranju Ćurčinice po mnogima održao najjači govor, osudivši rušitelje i pozdravivši obnovu centralne livanjske džamije, u kojoj je na dove nakon akšam namaza i iftara i sam uzvikivao “amin”. Fra Ištuku i zvanicama se na iftaru pridružio i prvi čovjek samostana Karmel sv. Ilije otac Zvonko Martić, dok se pravoslavni sveštenik, premda pozvan, nije pojavio u Ćurčinici na iftaru.


Nakon teravih namaza kojeg je predvodio imam Ćurčinice Mahir ef. Kevrić, mevludski program su izveli hor Livna, mualime i imami, a prigodno predavanje održao ef. Kevrić.

- Mi večeras obilježavamo Noć Kadra, ali ne znamo je li ona bila koju noć ranije ili je pak poslije ove noći. Zna se samo da je u posljednjoj trećini ramazana u neparnoj noći. Noć Kadra nije samo noć početka objave Kur`ana, to je i noć dova i noć sudbine. U Noći Kadra se ljudima pečati sve ono što im predstoji u narednoj godini zato valja pasti na sedždu i moliti Uzvišenog Stvoritelja da nam se smiluje, da nam oprosti i izbriše grijehe i da nam bude podrška u našem kreiranju vlastite sudbine. Na nama je da odlučimo hoćemo li Allahovim putem ili mimo njega - izjavio je, između ostalog, ef.Kevrić, podvukavši značaj učenja za muslimane uz naglašavanje “da i šejtan lakše ovlada neukim vjernicima”.

Nakon proučenog mevluda i održanog predavanje, uslijedio je za brojne vjernike i noćni namaz kojeg su naizmjenično predvodili Edin ef. Jašarević, Mahir ef.Kevrić, Edin ef. Alić i glavni imam Dževad ef. Hadžić. Mevludske svečanosti i noćni namazi su priređeni i u ostalim livanjskim, ali i u duvanjskim, glamočkim i kupreškim džematima koji su također svjedočili “da im je islam vjera, a Allah Jedini Bog”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.