BIH

Vjernici širom BiH obilježili Lejletu-l-kadr

Noć bolja od hiljadu mjeseci

M. Čabrić / M.Ć/ F. VOJIĆ/ N.Sm/ M.H.

24.7.2014

 

Sinoć je širom Bosne i Hercegovine i u džematima obilježena najodabranija noć u ramazanu, noć Lejletu - l - kadr. Vjernici su nakon klanjanja teravih - namaza pristustvovali učenju ilahija, kao i raznih kulturnih manifestacija i prigodnih programa.

 

Tešanj je vjerovatno jedini grad u BiH gdje se, 15. noć ramazana, iako nema poseban značaj u islamu ni mjesecu ramazanu, obilježava masovnim okupljanjem građana na ulicama kako bi obilježili polovinu posta.

 

Na poseban način obilježava se i 27. noć ramazana, Lejletu-l-kadr.

 

Obilježavanje 27. noći Ramazana u Tešnju

 

I ovog ramazana hiljade vjernika i gostiju iz tešanjskog, ali i dobojskog, teslićkog i maglajskog kraja nakon jacije-namaza ibadetili su i družili se duboko u noć na ulicama ovog gradića.

 

I ove godine su u Medžlisu IZ Tešanj, nakon teravih-namaza priredili prigodan program u kojem su građani, uz brojne štandove sa jelom, pićem, slasticama, raznom robom i ringišpilom, mogli uživati duboko u noć.

 

Program pod nazivom "Čekajući lejletu-l-kadr", obilježio je 27. noć mubarek mjeseca ramazana u Konjicu. Pored Kamene ćuprije u Konjicu, veliki broj vjernika prisustvovao je ovom događaju, koji je upriličen u okviru manifestacije "Konjičko kulturno ljeto", a u organizaciji Kulturno umjetničkog udruženja „Sejfullah“ Konjic.

 

Noć Lejetu-l-kadr obilježena i u Konjicu

 

Uz učače Kur' ana, Hafiza Ruhida ef.Nezira, Numana ef.Ćosića, Refika ef.Delića i Omara ef.Nuhića, mevludske stihove učili su Alija ef.Drkić, Salih ef.Nefer, Vehid Šišić i Enes ef.Alić.

Govoreći o značaju i vrijednosti noći Kadra, kao noći objave Kur¨ana, s posebnim naglaskom na poruke prvog objavljenog ajeta „Uči u ime gospodara tvoga koji te stvara“, predavanje je održao Esad ef.Bajić.

 

I u Bijeljini je sinoć obilježena 27. noć Ramazana, Lejletu-l-kadr  prigodnim programom i učenjem Kur'ana.

 

Obilježavanje Lejletu - l - kadr u Bijeljini

 

I na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla upriličen je program obilježavanja ove svete noći, a najviše vjernika se, tradicionalno, okupilo u džamiji princa Abdulaha, gdje je bilo i centralno obilježavanje noći Lejletu-l-kadr.

 

Obilježavanje 27. noći Ramazana u džamiji princa Abdulaha u Tuzli

 

Povodom obilježavanja Lejletu-l-kadra najodabranije noći u godini, džemat Veliki Lug u Bihaću je pripremio bogat duhovni program koji je trajao do sehura. Ovogodišnja svečanost je okupila rekordan broj džematlija, koji su nakon klanjanja teravije imali priliku da uživaju u ilahijama, recitacijama i odlomcima iz Kur'ana koje su za njih izveli članovi džematskog hora, sastavljenog od polaznika mektepske pouke, a prigodnim vazom se obratio imam džemata prof. Amir ef. Čavak, kazavši kako je ovo noć ispunjenja želja.

 

Ovogodišnja svečanost je okupila rekordan broj džematlija u Velikom Lugu

 

- Ova noć je blagoslovljena jer u njoj Allah, dž.š., određuje sudbine ljudima za narednu godinu, a dova može imati uticaja na pozitivan ishod. U ovoj noći je počelo objavljivanje Kur'ana, zato se trebamo preispitati da li dovoljno razmišljamo o kur'anskim porukama – istakao je efednija Čavak.


Da su u ovoj noći vjernička srca mekša i otvorenija, dokaz je hvale vrijedan čin džematlije Munira Mahmutovića, koji je za nabavku klima uređaja donirao 1000 KM. Na kraju je proučena kaderska dova i klanjan noćni namaz, čime je završen program obilježavanja lejle i kadera.

 

Noć Lejletu-l-kadr, obilježena je u skoro svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Visoko, a centralna manifestacija Noć Kur'ana, koja se već dugi niz godina održava tradicionalno, održana je u Bijeloj džamiji.

 

Kako je uobičajeno za ovu noć u Bijeloj džamiji u Visokom okupio se veliki broj vjernika sa područja cijele općine, koji su imali priliku da slušaju učenje Kur'ana i razne savjete i dove hafiza i imama Medžlisa Islamske zajednice Visoko, koji su, kao i svake, godine upriličili ovaj program u povodu noći Lejletul-kadr, za koju se kaže da je vrijednija od hiljadu mjeseci.

 

Veliki broj vjernika prisustvovao Noći Kur'ana u Bijeloj džamiji u Visokom

 

Pored učenja Kur'ana, u sklopu programa prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Travnik, mr. Nusret ef. Avdibegović, koji je prisutnima govorio o značaju ove noći i o samom Kur'anu, o čovjeku i svrhi njegovog postojanja. Po završetku glavnog dijela programa, u Bijeloj džamiji klanjan je nafila-namaz, nakon čega je upućena dova za dobro svih ljudi ovog svijeta.

 

Mubarek noć Lejletu-l-kadr u Mostaru je obilježena brojnim vjerskim programima. 

 

Centralna manifestacija upriličena je u džematu Zalik, gdje su po deveti put zaredom Medžlis Islamske zajednice (IZ) Mostar i Karađoz-begova medresa organizirali zajednički iftar kojemu je prisustvovalo oko 500 postača.

 

Teravija klanjana na musali džemata Zalik u Mostaru

 

Teravih namaz na musali džemata Zalik zajednički je klanjalo preko 1.000 vjernika, a kaderski program ukrasio je hor „El-Kamer“. Programi obilježavanja Lejletu-l- kadra završeni su klanjanjem noćnog namaza i drugim vidovima pojedinačnih ibadeta.

 

Mostarski muftija Salem ef. Dedović u svom obraćanju pozvao je vjernike na jačanje međusobne ljubavi, povjerenja, razumijevanja i solidarnosti. Poručio je svim muslimanima da predstojeći mubarek Bajram provedu dostojanstveno i u okvirima vjerskih normi, a da se klone svih vidova neprimjerenog ponašanja i neprimjerenog proslavljanja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.