BIH

Poziv građanima Brčko distrikta da se odluče za entitetsko državljanstvo

Šef Misije OSCE-a u BiH Flečer Barton

Srna

25.7.2014


Šef Misije OSCE-a u BiH Flečer Barton pozvao je danas građane Brčko distrikta da se odluče za entitetsko državljanstvo prije 28. augusta, da bi mogli da učestvuju na općim izborima.

Barton je podsjetio građane u Brčko distriktu da treba da odaberu jedno od entitetskih državljanstava, da bi mogli da ostvare pravo da biraju i budu birani na izborima 12. oktobra.

"Oni koji još nisu odabrali, promijenili ili registrovali entitetsko državljanstvo imaju mjesec dana da to učine. Oni to mogu da urade u kancelariji brčanske Vlade ili u 14 matičnih službi u cijelom distriktu", rekao je Barton.

On je ocijenio da je to važno pitanje, jer ako propuste da dobiju entitetsko državljanstvo, građani Brčko distrikta neće biti u mogućnosti da u potpunosti ostvare demokratsko pravo da glasaju, saopšteno je iz OEBS-a.

Izborni zakon BiH propisuje da državljanin BiH koji je registrovan za glasanje za Brčko distrikt ima pravo da glasa za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgovarajućim glasačkim listićem u entitetu čiji je taj birač državljanin, kao i na izborima za entitet čiji je taj birač državljanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.