BIH

U Visokom, Gradačcu, Bugojnu, Cazinu i Goraždu obilježen Dan šehida

Sjećanje na najhrabrije sinove BiH

N.Sm. - Dž.D. - Az. M.- S.J. -Al.B.

29.7.2014

 

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i prigodnim programom na centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima, u Visokom je obilježen Dan šehida. Bila je ovo prilika da se veliki broj okupljenih Visočana još jednom sjeti najhrabrijih i najboljih sinova domovine, koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.

Prisutnima su se obratili i predstavnici boračkih udruženja, kao i udruženja šehida i poginulih boraca, te predstavnici Općine Visoko, a nakon programa na spomen-obilježju, obilježavanje je nastavljeno na šehidskom mezarju u sklopu gradskog groblja u Visokom.

Dan šehida je obilježen i učenjem hatme i dove u Bijeloj džamiji u Visokom, a hatme i dove šehidima su proučene i u svim džamijama na području Medžlisa Islamske zajednice Gračanica.

 

Posjete mezarjima


Obilježavanje Dana šehida na području općine Gradačac započelo je okupljanjem u centru grada na centralnom spomen-obilježju šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godine.

Brojni građani, imami i predstavnici medžlisa Islamske zajednice Gradačac te zvanične delegacije institucija i organizacija posjetili su šehidska mezarja Mahmut mahala, Šehitluci i Kadić-Bašća, gdje su proučeni Jasini i Fatiha.


U svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ Gradačac, Nusret ef. Kujraković je naglasio na potrebu stalnog vraćanja  šehidima i njihovoj žrtvi za očuvanje BiH, te da se putem jačanja obrazovanja, ekonomije i kulturnog uzdizanja izgrađuje bošnjački narod, ali i zajednički život svih građana u BiH.

Imami su sa džematlijama obišli mjesna mezarja i odali počast šehidima, a u gradačačkim džamijama proučeni tevhidi i poklonjene hatma dove.

 

Brojne delegacije

 

Nekoliko stotina Bugojanaca danas je svojim prisustvom na šehidskim mezarjima obilježilo drugi dan ramazanskog bajrama- Dan šehida. Ispred budućeg Centralnog šehidskog mezarja, koje je u izgradnji, velikom broju građana obraio se glavni imam medžlisa Bugojno Vehid ef Arnaut , koji je čestitajući mubarek dane ramazanskog bajrama, naglasio kako je okupljanje na ovom mjestu u cilju podsjećanja na najbolje sinove Bosne i Hercegovine i na njihovu žrtvu, koja se ne smije zaboraviti, a nikako s ciljem da se traži osveta.
      
-U ovom prelijepom danu danas , koliko god on tužan bio, mi smo ponosni na šehide, kao njihovi suborci, kao njihovi roditelji, kao njihova braća i kao oni koji su ih poznavali. Stoga ih se i sjećamo i za njih dovu učimo – poručio je Arnaut.
      
Brojne delegacije političkog i javnog života, predstavnici boračkih udruženja položile su cvijeće, a potom je pred kaburima proučena dova i fatiha. Uslijedila je organizovana posjeta uz obezbijeđen prijevoz, šehidskim mezarjima u Jakliću, Vrbanji, Gračanici, Donjićima, Udurlijama, Kotezima i Ždralovićima.

 

Cazinski šehidi neće biti zaboravljeni

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i Jasina na Centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, u Cazinu je počelo obilježavanje Dana šehida.

Okupljenim građanima, predstavnicima boračkih organizacija, kao i predstavnicima općinske i kantonalne vlasti, obratio se Said ef. Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin, koji je naglasio, da je Bajram najbolja prilika, da se sjetimo naših šehida i njihove najveće žrtve u odbrambeno –oslobodilačkom ratu, zbog čega se Dan šehida u našoj zemlji, shodno odluci Rijaseta Islamske zajednice u BiH, već 20 godina obilježava drugog dana ovog blagdana.                                                                                                                                     

 

- Ovim obilježavanjem Islamska zajednica daje svoj doprinos u podsjećanju muslimana sa ovih prostora na značaj i ulogu šehida, koju su imali u proteklom ratu, jer oni su dali ono što je najvrijednije boreći se za najveće ciljeve –svoju vjeru, domovinu i svoj narod. Naša uloga je da konstantnim sjećanjem na naše šehide doprinesemo tome, da uvijek budemo svjesni da ne smijemo zaboraviti ono što nam se dešavalo. Moramo biti svjesni, da se država BiH još uvijek brani u miru i da ta borba nije završena“ –rekao je Said ef. Mujakić, glavni imam Medžlisa IZ Cazin.  


Obilazak mezarja Omeđka, Baćaka, Kolijevaka i Glamoča

Dan šehida obilježen je i na području BPK Goražde, gdje su članovi porodica poginulih pripadnika Armije RBiH, predstavnici Islamske zajednice, boračkih udruženja i zvaničnici Općine i BPK Goražde, te građani posjetili šehidska mezarja Omeđak, Baćci, Kolijevke i Glamoč.

Počast najhrabrijim braniteljima ovog dijela BiH odata je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe. U Kayserija džamiji šehidima Bosne i Hercegovine proučena je hatma dova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.