BIH

Kulić: Uprava "BH Airlinesa" je nesposobna!

Nakon što su ukinuti letovi i za Tursku

M. AŠČIĆ

29.7.2014

 


Nakon što je državna kompanija „BH Airlines“ obustavila sve letove na relaciji Sarajevo - Istanbul pravdajući to prejakom konkurencijom i nedostatkom broja putnika na ovoj relaciji, Omer Kulić, pomoćnik državnog ministra prometa i komunikacija za zračni promet, kaže za "Dnevni avaz" da je Uprava s Amirom Jažićem na čelu glavni krivac za krah te firme.

Nema spasa

- S ovom upravom nema spasa za „BH Airlines“. Loš menadžment najveći je krivac što su došli u ovu situaciju. Ja sam godinama bio na čelu firme „Air Bosnia“ i znam kako se radi ovaj posao. Ovo što Jažić danas radi firmu vodi u propast - tvrdi Kulić.

Prema njegovim riječima, smjena kompletne Uprave "BH Airlinesa" jedino je rješenje da se ova firma spasi dok ne bude kasno. Tvrdi da imaju 40 radnika viška.

Kulić je ustvrdio da je Uprava s Jažićem na čelu mjesecima čekala da izgubi ključne letove da bi reagirala.

- Oni su pasivni. Imali su pravo tražiti da ih država zaštiti po međunarodnom ugovoru o konkurenciji, ali ni to nisu uradili. Kada su sve izgubili, onda su se počeli buniti znajući dobro da Turci krše ugovore. Oni su krivi jer su nesposobni - rekao je Kulić.

 

Kulić: Čekali da sve stan

 

Preskupi i loši

Kulić tvrdi da su problem i kupljeni avioni, koji su plaćeni preskupo.

- Za te pare koje su dali za ATR-ove mogli su kupiti Boeing ili Airbus. Riječ je o avionima koji su mnogo bolji i ekonomičniji. Svako hoće da putuje sat, a ne dva ili tri sata - kaže Kulić.


108 zaposlenih
2 aviona
7 miliona KM daju za plaće
1.686.126 KM manji finansijski prihodi nego 2012.
4.500.000 KM iznosi dug prema HETA-i
4.485.667 KM gubitak u 2013.
30 miliona KM iznose kreditne obaveze

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.