BIH

Za glasanje izvan BiH prijavilo se 41.649 birača

Centralna izborna komisija

Srna

30.7.2014

Centralna izborna komisija (CIK) BiH jučer do 16 sati primila je ukupno 41.649 zahtjeva za glasanje izvan BiH, izjavila je Srni portparol Komisije Maksida Pirić.

Ona je navela da je u toku obrada pristiglih zahtjeva.

"Među njima ima i duplih i nepotpunih prijava, a najkasnije do 18. avgusta imaćemo utvrđen izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH", dodala je Pirićeva.

Prema njenim riječima, CIK će obraditi i sve one prijave koje stignu putem pošte i na čijem poštanskom pečatu bude datum zaključno sa 29. julom.

Pirićeva je objasnila da svi koji su podnijeli prijavu za glasanje izvan BiH, a čija prijava iz nekog razloga ne bude prihvaćena, mogu ostvariti biračko pravo 12. oktobra u BiH ukoliko imaju važeće CIPS identifikacione dokumente.

"Te osobe već se nalaze na biračkom spisku, ali za glasanje u BiH", rekla je Pirićeva, podsjećajući da je u BiH od 2006. godine na snazi pasivna registracija birača, što znači da birači dobijanjem lične karte bivaju uvršteni u centralni birački spisak.

U ponoć je istekao i rok za promjenu biračke opcije u Brčko distriktu za birače koji će glasati iz inozemstva, ali u CIK-u još nemaju podatke o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.