BIH

Za FBiH i RS po 49, a za Brčko Distrikt 2 posto

RASPOREĐENA SREDSTVA S JEDINSTVENOG RAČUNA ZA STANOVNIŠTVO POGOĐENO POPLAVAMA

Fena

30.7.2014

Vijeće ministara BiH donijelo je danas Odluku o rasporedu finansijskih sredstava osiguranih iz Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu i sredstava prikupljenih na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora za pomoć stanovništvu na područjima pogođenim poplavama u maju 2014. godine.

- Sredstva u iznosu od 10.163.377,40 KM koja su dosad prikupljena bit će raspoređena u iznosu od po 49 posto za Federaciju BiH i Republiku Srpsku, dok je dva posto namijenjeno Brčko Distriktu BiH - saopšteno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH.

Ističe se da će se sva finansijska sredstva koja budu prikupljena na namjenskim računima u okviru Jedinstvenog računa trezora nakon donošenja ove odluke raspoređivati u ovim dogovorenim omjerima.

Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko Distrikt BiH dužni su da ova sredstva doznače kantonima i općinama, sukladno procijenjenim štetama i potrebama prezentiranim na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Bruxellesu te da o utrošku sredstava podnesu izvještaje Vijeću ministara BiH.

U povodu zaključaka Predsjedništva BiH s 51. redovne sjednice koji se odnose na implementaciju finansijskih sredstava za oporavak i obnovu područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini, koja su prikupljena na međunarodnoj donatorskoj konferenciji, zaključeno je da Vijeće ministara podržava princip transparentne, odgovorne i učinkovite implementacije finansijskih sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji te će od svih sudionika u procesu oporavka i obnove tražiti maksimalno uvažavanje ovih principa.

Interesorna radna skupina Vijeća ministara zadužena je za pripremu prijedloga kriterija za raspodjelu pomoći Bosni i Hercegovini, koja je pozvana da uloži dodatne napore kako bi se okončala aktivnost na izradi prijedloga kriterija, a nositelj aktivnosti je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Također, kako je saopćeno, pozivaju se nadležne entitetske i kantonalne institucije, kao i institucije Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, da bez odlaganja urade kratkoročne, srednjoročne i dugoročne planove i projekte oporavka i obnove koji će biti finansirani ovim sredstvima.

Ministarstvo finansija i trezora zaduženo je da, sukladno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora i Zakonu o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH, bez odlaganja poduzme potrebne aktivnosti i ubrza proceduru za zaključivanje finansijskih, kreditnih i drugih sporazuma s državama, međunarodnim organizacijama i međunarodnim financijskim institucijama koji su neophodni za implementaciju finansijskih sredstava prikupljenih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji.

Zadužena su državna ministarstva komunikacija i prometa te finansija da, u saradnji s nadležnim entitetskim ministarstvima, odmah poduzmu aktivnosti da bi se ubrzala realizacija EBRD kredita i stvorile mogućnosti za realokaciju ovih sredstava.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.