BIH

"Elektropriveda RS" tužena za 1,8 milijardi KM

Firme pokrenule sudske sporove za odštetu

Fena

31.7.2014

Protiv mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ i njegovih zavisnih preduzeća pokrenuti su sudski sporovi za odštetu u iznosu oko 1,8 milijardi KM, ne računajući eventualne zatezne kamate i troškove sudskih postupaka.

Najveću tužbu podnijela je firma  „Elektrogospodarstvo Slovenija-razvoj i inženjering“ Maribor koja od „Elektroprivrede RS-a“ traži odštetu od 1.416.402.000 KM, za neisporučenu električnu energiju, po osnovu zajedničkog ulaganja u RiTE Ugljevik.

Samo za obračune kamate od 1995. godine do danas Slovenija traži dodatnih 69,9 miliona KM, prenosi banjalučki poslovni portal „Capital“.

Viši privredni sud u Banjoj Luci je 14. marta potvrdio prethodno rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina kojim se odbacuje tužba Slovenije prema RiTE Ugljevik.

Slovenija je 24. februara 2014.  dostavila zahtjev institucijama BiH za sporazumno rješavanje spora putem pregovora, na što je „Elektroprivreda RS-a“, po nalogu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, dostavila odgovor Sloveniji da je njihov „zahtjev bespredmetan, jer ne postoje realne pretpostavke aktiviranja ovakvog mehanizma“.

Drugi, najveći tužbeni zahtjev od 113,6 miliona KM koji prijeti „Elektroprivredi RS-a“ je od investicionih fondova protiv RiTE Gacko za ulaganje Češke elektroprivrede (ČEZ).

Fondovi kao manjinski akcionari RiTE Gacko traže poništenje odluke Skupštine akcionara RiTE Gacko o prihvatanju Sporazuma o provedbi Nacrta procjene vrijednosti aktive i prava RiTE Gacka.

Treći postupak koji bi mogao ugroziti poslovanje „Elektroprivrede RS-a“ je arbitražni postupak koji je u Beču pokrenuo „ČEZ“ protiv RiTE Gacko s odštetnim zahtjevom od 115,4 miliona KM. Arbitraža je u toku.

Na sve ove tužbe pažnju je skrenula i nezavisna revizorska kuća „Deloitte“ koja je „Elektroprivredi RS-a“ dala mišljenje s rezervom za 2013. godinu.

Revizor je upozorio upravu da su prošle godine imali distributivne gubitke električne energije od 474 GWh ili 13,29 posto.

„Elektroprivreda“ je, ističe revizor, investirala u projekt Hidroelektrana Buk-Bijela 21,7 miliona KM, ali s obzirom na to da „proteklih godina nije bilo značajnog napretka u izgradnji ove hidroelektrane nije moguće odrediti kada će i da li će čitav projekt biti okončan“.

Revizor je „Elektroprivredi RS-a" dao mišljenje s rezervom jer, kako se navodi u izvještaju, potraživanja od kupaca na kraju prošle godine su iznosila 297 miliona KM, a reprogramirana potraživanja 41,8 milion KM. Međutim, revizija se nije mogla uvjeriti u tačnost ovih podataka.

-S obzirom  na to da nismo dobili zadovoljavajući broj nezavisnih potvrda stanja, a na dobijenim odgovorima postoje razlike koje nisu usaglašene, nismo bili u mogućnosti da se drugim revizorskim procedurama uvjerimo u stanje potraživanja od kupca i reprogramiranih potraživanja - navodi se u revizorskom izvještaju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.