BIH

Vijeće RAK-a razočarano neimenovanjem direktora Agencije

Nakon što je Vijeće ministara prekršilo zakonski rok

S.D.

31.7.2014

Danas je u Sarajevu održana vanredna sjednica Vijeća RAK-a na kojoj su razmatrani daljnji koraci, obzirom da na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara BiH nije potvrdilo imenovanje Srđana Rajčevića za novog direktora RAK-a.

Ranije je Plamenko Čustović predsjedavajući Vijeća RAK-a najavio da će se Vijeće očitovati o koracima koje će poduzeti zbog toga što je prekršen zakonski rok u kojem je Vijeće ministara BiH trebalo okončati ovu proceduru.

Vijeće RAK-a je Vijeću ministara dostavilo odluku o Rajčevićevom imenovanju 30. maja ove godine. Imenovanje je trebalo biti završeno u roku od mjesec.

 

- Vijeće je razočarano što do potvrđivanja imenovanja nije došlo. Na sjednici u prvoj polovini augusta bit će donesene odluke koje će omogućiti da Agencija radi u punom kapacitetu u periodu koji slijedi, a u kojem će biti nekoliko značajnih zadataka kao što su izbori, analiza tržišta emitiranja i digitalizacija.

Agencija i sada radi u punom kapacitetu, ima vršioca dužnosti direktora, zna se ko šta radi, ali zbog svih ovih situacija sve je to dovedeno pod neki znak pitanja, a što nije dobro - istakao je Čustović nakon sjednice.

On je naglasio da Vijeće neće dopustiti da ovo stanje, koje kao privremeno traje sedam godina, i dalje traje.

Vijeće je i dalje stava da je Rajčević najbolji kandidat za generalnog direktora Agencije.

-Nema političkih pritisaka kad je u pitanju potvrđivanje. Vijeće RAK-a ne bi ni dopustilo da bilo kakav pritisak utiče na rad,m  naglasio je Čustović.  

Tekuće poslove Agencije obavlja Kemal Huseinović koji vrši dužnost direktora na temelju odluke Vijeća ministara stare nekoliko godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.