BIH

Uhapšeni poslanik Samardžić i Knezović iz Razvojne banke

Akcija Federalne uprave policije

M. DEDIĆ

1.8.2014

 

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP), po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać, uhapsili su jučer federalnog poslanika Hasana Sa mardžića (NSRzB) iz Cazina nakon što je obavljen pretres njegovih privatnih i službenih prostorija u ovom gradu, saznaje „Dnevni avaz“.

Akcija je provedena kako bi se zadokumentiralo krivično djelo uzimanja dara. Također, u Sarajevu je slobode lišen i Ivica Knezović, član Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH i bivši izvršni direktor Fondacije za održivi razvoj „OdRaz“.


Kako saznajemo, Samardžić se sumnjiči da je uzimao mito od više privatnih osoba kako bi im preko svojih veza u Sarajevu, kao federalni poslanik, pomogao da nezakonito ostvare korist.


Samardžić je posredovao u davanju mita u iznosu od oko 20.000 KM koje je trebao predati Knezoviću. Kao protivuslugu, Knezović biomogućio davanje kredita iz Razvojne banke poduzetnicima iz Krajine.


Inače, Knezovića je nedavno Vlada Federacije BiH, na prijedlog premijera Nermina Nikšića (SDP) i dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića (NSRzB), imenovala za člana Nadzornog odbora razvojne banke. Knezović i novi NO na mjesto direktora Razvojne banke izabrali su Nikšićevog dugogodišnjeg prijatelja Borislava Trlina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.