BHRT za šest mjeseci poslovao s gubitkom od 400.000 KM

Sjednica održana u četvrtak

Fena
01.08.2014 17:39

 


Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) na sjednici koja je održana u četvrtak informiran je o poslovanju RTV BiH za šest mjeseci 2014. godine.

Preliminarni poslovni rezultati pokazuju pogoršanje finansijske situacije, pad prihoda od RTV takse i drugih izvora, što je dovelo do gubitka u poslovanju u visini od približno 400.000 KM.

Upravni odbor naložio je menadžmentu da se hitno predlože mjere finansijske konsolidacije, štednje u poslovanju, i na septembarskoj sjednici Upravnog odbora razmatraju akcioni planovi restruktuiranja BHRT-a.

Istovremeno, intenzivirat će se napori na iznalaženju novog načina ubiranja RTV takse zajedno sa RTV Federacije BiH i Radiotelevizijom Republike Srpske, a usaglašeni model finansiranja predložit će se Parlamentarnoj skupštini BiH.

Menadžmentu BHRT-a naloženo je da se nastave razgovori sa operaterima telekoma da bi se RTV taksa, koja predstavlja zakonsku obavezu, uvrstila u račune za usluge gledanja TV putem kablovskih operatera.

U slučaju ignoriranja zakonske obaveze od strane operatera telekoma menadžment je obavezan da sudski zaštiti interese BHRT-a.

Upravni odbor BHRT razmotrio je informaciju o realizaciji projekta Brazil 2014, pripremama za Sarajevo film festival, o medijskoj kampanji procesa digitalizacije u BiH i druga pitanja.

Također, razmatrane su i aktivnosti u vezi priprema za predstojeću sjednicu Odbora sistema na kojoj će glavna tema biti problemi naplate RTV takse, saopćili su iz Upravnog odbora BHRT-a.

NA VRH