BIH

Određen tužilac za istragu o smrti Irfana Ljubijankića

Tragom zahtjeva Mirsada Kebe

S. D.

2.8.2014

 

Tužilaštvo BiH imenovalo je postupajućeg tužioca u vezi s istragom o okolnostima ubistva Irfana Ljubijankića, ministra vanjskih poslova RBiH, 28. maja 1995. godine, nezvanično saznaje "Dnevni avaz".

Nova istraga o Ljubijankićevom ubistvu pokrenuta je po zahtjevu Mirsada Kebe, potpredsjednika FBiH.

Motivi čina

Kebo je pismeno od Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH, 24. jula najprije zatražio javni izvještaj o rezultatima istrage provedene 2008. o Ljubijankićevom ubistvu. Prije dva dana, shodno ranijem zahtjevu, Salihoviću je uputio i prijedlog za ekshumaciju posmrtnih ostataka Irfana Ljubijankića.

 - Za to me motivirao razgovor s Ljubijankićevom porodicom 29. jula u Sarajevu, koja je dala usmenu saglasnost za ekshumaciju kako bi bilo utvrđeno je li dr. Ljubijankić ubijen raketiranjem helikoptera koji je letio u Zagreb ili je to učinjeno na tlu. Ako nije obavljena obdukcija, to stvara opravdane sumnje u okolnosti ubistva i motive tog čina - naveo je Kebo u dopisu, o čemu je javnost obavijestio putem saopćenja.

 

Ljubijankić: Nerazjašnjena smrt

 

Kako saznaje "Avaz", upravo prijedlog za ekshumaciju mogao bi istražitelje u novom procesu dovesti do zanimljivih tragova i podataka.

- Treba provjeriti navode koji su se pojavili, da je nakon Ljubijankićevog ubistva obavljena obdukcija i da je urađen nalaz. Međutim, taj nalaz je nestao - tvrdi naš izvor.

Tragična i nikad razjašnjena smrt Irfana Ljubijankića godinama je predmet raznih špekulacija. Iako je potvrđeno da je helikopter u kojem je bio Ljubijankić srušen na okupiranoj hrvatskoj teritoriji kod Slunja, s položaja nekadašnje vojske tzv. republike srpske Krajine (VRSK), godinama se prenosi nekoliko verzija prema kojima tadašnji visoki politički zvaničnici nisu bezgrešni u ovom slučaju.

Saudijski novac

- Moraju se jednom zauvijek istražiti priče da je Ljubijankić ubijen upravo u vrijeme kada se počeo baviti istragama o višemilionskom kriminalu u ratnoj diplomatsko-konzularnoj mreži BiH. Ali, i u vrijeme kada je od zvaničnika u Bihaću i Sarajevu Ljubijankić insistirao na odgovoru zašto borci Petog korpusa nikada nisu dobili novac koji im je poslan iz Saudijske Arabije. Iznos tog novca nikad nije utvrđen, ali postoje svjedoci koji pričaju da je, kada je novac iznošen iz helikoptera koji je došao iz Zagreba, bio u desetinama vreća - navodi naš sagovornik.

 

Nalaz obdukcije

Treba provjeriti navode koji su se pojavili, da je nakon Ljubijankićevog ubistva obavljena obdukcija i da je urađen nalaz. Međutim, taj nalaz je nestao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.