BIH

U Bijeljini vanredno stanje, kiša izazvala prekide saobraćaja

Štete u poplavljenim firmama premašile majske

Tim "Dnevnog avaza"/srna/fena

6.8.2014

 


Tri mjeseca poslije katastrofalnih majskih poplava, obilne padavine izazvale su nove probleme u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U mnogim gradovima ulicama teku potoci, dok je vodena bujica potopila na stotine kuća i privrednih objekata, te odnijela više mostova i uništila mnoge puteve. Ponovo su proradila i klizišta.

 

 

Obustavljen saobraćaj na MP Tuzla-Srebrenik

 

Saobraćaj je večeras potpuno obustavljen na magistralnom putu Tuzla - Srebrenik u mjestu Drenik, saopšteno je iz Auto-moto kluba BiH.

Zbog poplavljenog kolovoza, potpuno je obustavljen saobraćaj na magistralnim putevima Šešlije - Modriča /Majevac/, Bijeljina - Zvornik /Janja/, Bijeljina -Brčko /Vršani/ i magistralnom putu Bosanska Kostajnica - Bosanska Dubica.

Saobraćaj je obustavljen i na regionalnim putevima Gradačac - Ormanica, Gračanica - Srebrenik, Gračanica - Ormanica, Doboj - Maglaj - Zavidovići /podvožnjak Bijela Ploča/, kao i Zavidovići - Ribnica.

Teretena vozila ne mogu saobraćati na dijelu magistralnog puta Jajce - Crna Rijeka /Podmilačje.
 
Zbog oštećenja mosta kod mjesta Tobut u prekidu je saobraćaj na magistralnom putu Tuzla - Bijeljina. Putnička vozila i manja teretna vozila koriste obilazni put preko Priboja i Tobuta.
 
U saopštenju se navodi da su sada u funkciji obje trake na magistralnom putu  Nemila - Žepče /Ograjina/.

 

Dežuraju timovi za spašavanje

 

Na večerašnjoj sjednici bijeljinskog Štaba za vanredne situacije proglašeno je vanredno stanje na dijelu teritorije tog grada - u slivovima rijeka Janja, Stupanj i Lukavac.

U mjesnim zajednicama u kojima je proglašeno vanredno stanje dežurat će timovi za zaštitu i spašavanje.

 

 

Radi se o selima Janja, Velika Obarska, Modran, Kojčinovac, Vršani i gradskom području.

S obzirom na to da su putevi u Vršanima i Janji neprohodni za niža vozila, u ovim mjestima će dežurati dva tima s vojnim kamionima, za slučaj potrebe za hitnim medicinskim intervencijama.

 

Modričkom kraju prijete nove poplave

 

Zbog obilnih višesatnih kiša, u modričkom kraju prijete nove poplave. S tim u vezi, danas je održana vanredna sjednica Opštinskog štaba za vanredne situacije. Načelnik Modriče, Mladen Krekić, prisutne je upoznao sa stanjem na terenu. Istakao je da se prati vodostaj rijeke Bosne koji je neposredno pred ovu sjednicu u Modriči bio 195 cm, a u Doboju 355 cm.


Vozila Vatrogasne jedinice i Rafinerije ulja su već angažovana na crpljenju vode u Mjesnoj zajednici Modriča 1.

 

Krekić je rekao da glavni i pomoćni nasip u Doboru kao i nasip u Koprivni su popravljeni nakon majskih poplava. Predsjednici savjeta mjesnih zajednica kojima prijeti opasnost od poplava su informisani i rečeno im je da se nalaze u stanju pripravnosti. Na kraju sjednice članovi štaba su donijeli zaključke:


- Načelnik opštine u slučaju potrebe može donijeti i bez održavanja sjednice Štaba odluku o proglašenju vanredne situacije na području   opštine Modriča;
- Stanje na terenu se mora redovno pratiti;
- Mjesne zajednice kojima prijeti opasnost od poplava su već u stanju pripravnosti;
- Uraditi prioritete popravke oštećenih brdskih puteva.

 

Sa sjednice u Modriči

 

U Majevcu bez saobraćaja

U popodnevnim satima došlo je do prekida saobraćaja na magistralnom putu Banja Luka – Modriča – Bijeljina, u naselju Majevac. Pripadnici MUP-a RS saopštili su da je u prekidu saobraćaj na putnom pravcu Derventa – Kulina – Podnovlje – Modriča. Saobraćaj se odvija na regionalnom putu Modriča – Doboj, ali zbog izlijevanja Bosne u Vranjaku i nabujalih brdskih potoka, pod vodom je regionalni putni pravac u Vranjaku i na tom dijelu kroz vodu prolaze teretna motorna vozila i autobusi.


Nešto iza 19 sati područje Modriče zahvatile su obilne padavine, pa stanovništvo sa dosta neizvjesnosti ulazi u noć, strahujući da bi se majske poplave mogle ponoviti.

 

Vodostaj Bosne u Doboju trenutno iznosi 450 centimetara, a redovna odbana od poplava na toj rijeci je 300 centimetara.

Podaci Hidroemetorološkog zavoda RS-a pokazuju da trenutno stagnira nivo Vrbasa u Delibašinom selu kod Banje Luke.

Na toj rijeci je još danas premašena kota vanredne odbrane od poplava za 156 centimetara i vodostaj iznosi 476 centimetara.

 

U Doboju je stanje teže iz sata u sat. Tokom noći vodostaj Bosne je sa 290 pao na 215 centimetara.

Tokom popodneva je dostigao 350 centimetara premašivši tako za 40 cm kotu redovne odbrane od poplava. Stotine građana, nakon neprospavane noći i danas motre na rijeku. Utjeha stanovnicima nizvodno je blagi pad vodostaja Usore kod Tešnja.

 

Nivo Usore već pao za nekih 60 centimetara

 

- Jutros od pola osam do ovog perioda nivo Usore je već pao za nekih 60 centimetara – kazao je Mensur Saletović, pomoćnik načelnika za CZ u Općini Tešanj gdje nisu zabilježene teže posljedice uslijed intenzivnih padavina.

Pritoke Usore, Kamenica i Rajševa, poplavile su desetke objekata i pričinile veliku štetu u teslićkim naseljima Komušina, Kamenica, Rajševa, Slatina i drugim.

 

Uslijed obilnih padavina koje ni jučer na većem dijelu Srednjebosanskog kantona nisu prestale, nekoliko potoka koji su se izlili poplavili su putne komunikacije i pet ili šest kuća na području biljanske regije u Općini Travnik.


U Travniku poplavljene kuće u Han Biloj i Čuklama

 

Kako nam je kazala Nura Adilović, pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu Općine Travnik, koju smo jučer zatekli na terenu, stradale su mjesne zajednice Čukle i Han Bila.

"U pitanju su uglavnom potoci koju su se izlili i stvorili probleme. Putne komunikacije su poplavljene, a prema nama dostupnim podacima pod vodom je pet ili šest kuća. Udar vode desio se na dijelu koje mještani zovu polje, kod džamije, a moram naglasiti da je ogroman utjecaj ljudskog faktora, odnosno bespravne gradnje koji uzrokuje da potoci ne mogu prihvatiti ni puno da kažem normalnije padavine", kazala je Adilović.

 

Poplavljene su kuće i putne komunikacije (Foto: S. Pinjo)

 
Za sada je jedna porodica iseljena iz kuće, komšije su pritekle u pomoć, a budući da kiša ne prestaje, Štab civilne zaštite je u pripravnosti i dalje.  Problema ima i sa klizištima.

"Ponovo su se aktivirala neka majska klizišta, a mi ćemo pratiti razvoj situacije", rekla je Adilović.

Iz Kantonalne uprave za civiljnu zaštitu kažu da zasad nema prijavljenih problema sa većim rijekama, ali da ih očekuju ako kiša ne stane.

 

Poplave u Kantonu Sarajevo: Građani se bore sa vodenom bujicom u Rakovici

Obilne padavine koje su počele jučer iznova su izazvale probleme građanima širom Bosne i Hercegovine. Pojedina naselja u okolini Sarajeva su pod vodom, a poplavljeno je više kuća u Gladnom Polju i Rakovici.

Ekipe civilne zaštite su na terenu, a građani su se angažovali kako bi usmjeravali vodene bujice što dalje od svojih kuća i dvorišta.

 

Poplavljeno naselje Han Bila kod Travnika

Kiša koja pada od jučer načinila je velike štete na području Srednjobosanskog kantona.

 

U naselju Han Bila uništeno je nekoliko objekata, a prekinuta je i saobraćajnica Travnik – Han Bila – Zenica.

 

Poplavljena su mnoga dvorišta i kuće.

 

 

Stanje u Srebreniku se iz sata u sat pogoršava

 

Stanje u poplavama ugroženim naseljima na području općine Srebrenik se iz sata u sat pogoršava. Nivo rijeke Tinje je u porastu i već je dostigao 4,20 metara, što je za skoro 100 centimetara više u odnosu na stanje jutros u sedam sati. Nabujala Tinja i njene pritoke poplavile su preko 300 kuća, a privremeno su iz najugroženijih stambenih objekata već iseljene 22 porodice.

 

Prema posljednjim podacima press službe Općinskog štaba CZ Srebrenik, pod vodom su i 22 privredna objekta, tri sportska terena, tri školske zgrade i isto toliko vjerskih objekata. Uništeno je i na desetine kilometara lokalne putne mreže, a oštećeno je i 26 mostova.

 

 

Nabujala Tinja i njene pritoke poplavile su na stotine hektara poljoprivrednog zemljišta na području Špionice i Ormanice, a najteže stanje je u srebreničkim naseljima Bare, Sječe, Duboki Potok, Bjelave, Tinja, Srednja Špionica, Cerik, Špionica Centar, Previle, Lisovići i Podorašje.

 

Na terenu su pripadnici Općinske službe civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik, a mobilisani su i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva i Gorske službe spašavanja koji pružaju pomoć mještanima ugroženih naselja.

 

Teška situacija u Gračanici

Oborinski potoci, te rijeke Sokoluša, Drijenča i Rašljeva, od podne i Spreča, zbog kiše koja je padala 18 sati i koja i dalje pada, poplavile su više od stotinu kuća, petnaest fabrika, odnijele dva mosta, poplavile sportsku dvoranu, nogometno igralište, trgovački centar Fis, te trafo-stanicu, vlasništvo „Elektrprijenosa“ BiH...

Ekipe CZ su na terenu, vatrogasci i policija. Poplavljenima fabrikama najveću pomoć pružaju radnici, boreći se sa vodenom stihijom.

Poplavljene su firme „Isovod“, „Roading“, „Olimp“, „Plamingo“, „Suman“, „Širbegović“ i druge i štete će biti daleko veće od majskih, jer je i intenzitet poplava veći. Dva mosta u gradu odnijela je rijeka Sokoluša. Desetine radnika iz nekoliko gračaničkih firmi su zarobljeni, jer kako se i pretpostavljalo, iz dosadašnjih iskustava, rijeka Spreča je izlila i poplavila polje i usložnjava i onako teško stanje.

 

Poplavljena trafo-stanica (Foto: H. Čalić)

 

Gračanica će svakog trenutka ostati bez električne energije, jer odgovorni ništa nisu htjeli naučiti iz poplava u maju, a mogli su objekat trafo stanice 110/10 KW zaštiti na više načina, kamenim posipnim materijalom, betonskim zidom, svakako. Obećali su, ali ništa uradili nisu. Tako će Gračanica, pored svih nedaća koje su joj po drugi-treći put donijele poplave i klizišta, u 21.vijeku, zahvaljajući nemaru „Elektroprijenosa“ nekoliko dana ostati u mraku.

Zbog toga firme neće raditi, zbog toga će desetine i stotina tona hrane biti pokvareno u zamrzivačima i opet niko neće odgovarati. Kakvog li cinizma, danas će poslije Gradačca, Gračanicu pohoditi federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanović-Lijanović, da u predizborno vrijeme obeća, kako u Gračanici više neće biti poplava i kako će poljoprivrednicima kojima su poplave uništile sav rad i trud, na vrijeme biti isplaćena nadoknada.

 

Voda u Ključu nije za piće


U Bihaću je nevrijeme praćeno obilnom kišom pouzrokovao poplave koje su nanijele materijalne štete na infrastrukturi u mjesnim zajednicama Izačić, Kamenica, Veliki Lug, Malo i Veliko Založje. U međuvremenu izvršena dezinfekcija i deratizacija poplavljenih kuća u  Kamenici, Velikom Lugu, te Mujadžićima  Midžićima u MZ Čavkić.

U Sanskom Mostu je tokom noći i prijepodneva  kiša neprestano padala, ali stanje nije alarmantno što su nam potvrdili u Službi  Civilne zaštite i u Meterološkoj stanici.  

 

 

Foto: M. Dedić

 

Tokom prijepodneva palo je oko 9 litara po kvadratnom metru, dok je tokom 24 sata juče  izmjereno  46 litara  kiše po kvadratu. Vodostaj rijeke Sane je  nešto povišen i u 12 sati iznosio je 201 cm.  

Zbog obilnih padavina kiše došlo je do blagog zamućenja vode u Ključu te se svim korisnicima vodovoda, koji je u nadležnosti Javnog preduzeća (JP)  “Ukus” Ključ preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe.

 

Južni dio Distrikta ponovo poplavljen

Obilne kišne padavine  tokom protekla dva dana izazvale su  brz i značajan rast vodostaja rijeke Brke u koju se slijevaju potoci sa Majevice, što je ponovo dovelo do poplava u južnom dijelu  Distrikta. Poplavljeni su dijelovi naselja Palanka i Brka, u kojima je ugroženo više stotina domaćinstava.

 

Predsjednik Mjesne zajednice Palanka Abdulah Đonlić nam je kazao da je situacija ozbiljnija nego tokom aprilskih i majskih poplava. Slično je i u naselju Brka. Evidentan je nedostatak vreća s pijeskom, te su stanovnici ovih naselja praktično prepušteni sami sebi.

 

 

Poplave u brčanskom naselju Palanka (Foto: S. Zahirović)


Put do podmajevičkog naselja Rašljani je na više mjesta značajno oštećen usljed odrona i preko hiljadu stanovnika Rašljana je fizički odsječeno od ostatka svijeta. Bujica je uništila i nekoliko mostova u zoni naselja Islamovac, Rašljani i Brka.


"Ekipe za zaštitu i spašavanje su na terenu i budno pratimo situaciju, kako bismo adekvatno reagovali. "- kazao je za Avaz Mićo Simikić, šef Vladinog Pododjela za zaštitu i spašavanje.On dodaje da se očekuje pogoršanje stanja ukoliko se padavine nastave.


Iz brčanske Policije je potvrđeno da je obustavljen saobraćaj na regionalnoj cesti Brčko – Cerik, dok je kretanje putnim pravcima prema Bijeljini i Čeliću znatno otežano.

 

Kiša i dalje pada i dalji razvoj situacije je teško predvidjeti.

 

 

Stabilnije stanje na Ilidži

 

Na području općine Ilidža svi vodotoci su u koritu a stanje poplavljenih područja je stabilnije. Ekipe civilne zaštite su stalno na terenu. Angažovana je Služba zaštite i spašavanja sa mehanizacijom na pročišćavanju propusta i nanosa iz potoka. Stanovnicima ugroženih područja podijeljene su vreće sa pijeskom.

Ekipe Zavoda za javno zdravstvo su na terenu i uzimaju uzorke za analizu pitke vode. Pričinjenja je velika materijalna šteta na poljoprivrednim zemljištima i usjevima.

 

 

U prekidu saobraćaj na dionici puta Prnjavor-Kulaši

Na dionici puta Prnjavor - Kulaši, na takozvanom 9. kilometru, u dužini od 100 metara prekinut je saobraćaj zbog izlijevanja rijeke Ukrine usljed obilnih padavina, saopšteno je iz Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu opštine Prnjavor.

 

Rijeka se izlila u dužini od 100 metara

 

Rijeka se izlila iz korita i poplavila Banju Kulaši, dvije stambene jedinice u Kulašima i tri u Prisojima.

Optimizma nema ni za stanovništvo u ulici Živojina Preradovića, gdje za sada nema poplavljenih, ali postoji mogućnost da dođe do plavljenja, ako se kiša ne prestane padati.

Zbog jake kiše vodostaj Bosne za deset centimetara premašio kotu redovne odbrane od poplava

Dobojslije i ostali stanovnici u donjem toku rijeke Bosne provesli su besanu noć prateći vodostaj rijeke. Jutros u jedan sat on je iznosio 2.90 metara, a jutros u 06.00 sati 2,15.

 

Olakšanje je kratko trajalo jer je mjerenje u 9.30 pokazalo vbodostaj od 3.10 čime je Bosna premašila kotu redovne odbrane od poplava.

 

Vodostaj Bosne raste (Foto: M. Čabrić)

 

Prema posljednjim informacijama vodostaj Bosne i Usore na Ušću kod Doboja su u stalnom porastu. Policija i CZ motre i na stari željeznički most preko Bosne koji je umnogome uticao na katastrofalne posljedice poplava koje su 13. maja zadesilke Doboj.

 

Redovna visina kote  odbrane poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metara.

Poplavljeno preko stotinu  objekata u lukavačkoj općini
 

Na HA Modrac nivo vode u 16.00 sati iznosio je 199,93 mnm,a ispust vode je 60,86 kubnih metara u sekundi. Oko podne prestale su obilne padavine, ali ponovo povremeno pada kiša slabijeg inteziteta.

 

Prema posljednjim procjenama OŠ Civilne zaštite Lukavac poplavljeno je tristo objekata. Aktivirana su brojna nova,kao i stara klizišta koja se nisu uspjela sanirati od majskih poplava. Stanje u gradu se postepeno normalizuje.

 

Najteža situacija je u naseljimaOrahovica, Turija, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica.

 

Lukavac (Foto: Avaz)

 

Kako saznajemo od Jakuba Mahovkića iz Turije,vijećnika OV Lukavac, u ovom naselju potopljeni su svi objekti koji su i tokom majskih poplava bili pod vodom. Putna komunikacija kroz Turiju u potpunosti je u prekidu jer je ista prokopana kako bi se spriječilo plavljenje stambenih objekata.

 

Srebrenica i Bratunac bez struje i štampe

Kiša i vjetra praćeni grmljavinom u utorak od 18 do 22 sata zahvatili su srebreničku regiju. Zbog kvara na dalekovodu Tuzla- Zvornik, ova regija u tom periodu nije imala napajanje električnom energijom, a zbog zastoja na putevima u Srebrenicu i Bratunac jučer nije stigla nijedna dnevna štampa.

Prema podacima Civilne zaštite Opštine Srebrenica osim obilnih padavina od 30 do 40 litara po kvadratnom metru i blagog porasta potoka i rijeka, većih šteta na ovom području nije bilo. Iz ove službe najavljuju da bi ista količina padavina, praćena vjetrom i grmljavinom mogla ponovo zahvatiti ovaj kraj u noći srijeda na četvrtak.

 

 

Srebrenica (Foto: S. Smajlović)

 

Strašan snimak iz Maglaja

 

Velike padavine uzrokovale su nove poplave širom BiH, a strašan snimak koji prikazuje rijeku Jablanicu kod Maglaja objavljen je na "YouTubeu".

 

 

Stanje u Kaknju pod kontrolom

 

Obilne padavine koje ne prestaju i u Kaknju su napravile dosta problema građanima, a najviše u ruralnim dijelovima. Prema informacijama iz štaba Civilne zaštite Općine Kakanj zabilježena su oštećenja puteva koji vode za Modrinje, Lučane i Mioče, te dijela puta u naselju Varda.

 

Ekipe CZ-a su na terenu kako bi sagledale činjenično stanje te intervenirale u skladu s potrebama. Iz MZ Kakanj II prijavljeno je prodiranje podzemnih voda u jednu kuću.

 

 

U blizini slastičarne Egipat, te u blizini Đuđinog mosta povremeno dolazi do formiranja manje akumulacije oborinskih voda na cesti zbog nemogućnosti kanalizacione mreže da u kratkom vremenskom periodu primi velike količine vode.

 

Ova pojava povremeno otežava saobraćaj. Rijeka Zgošća iz sata u sat povećava svoj nivo, a i rijeke Ribnica i Trstionica imaju povećan nivo. Ponovo su pokrenuta stara klizišta pa su stanovnici pozvani na oprez.

U korito rijeke Spreče se u sekundi ispusti 59,51 metar kubni vode

Prema riječima Ejuba Arapčića, upravnika brane jezera Modrac, sinoć je na ovom području palo 128 litara vode po metru kvadratnom i to je više od dnevnog prosjeka majskih polava, jer je  u maju za četiri dana palo 230 litara vode po kvadratnom metru.

 

Brana jezera Modrac


- U jezeru ima mjesta za još 7,5 miliona metara kubnih vode, nivo jezera sada iznosi 199,55 metara i do preliva je ostalo svega 45 centimetara- kaže Arapčić. U Spreču se u sekundi iz jezera ispušta 59, 51 metar kubnih vode, koja itekako može uticati na stanje poplave u Sprečkom polju.

 

Kritično u ZDK

 

Nove infomacijima o stanjima na ugroženim područjima od poplava i klizišta u Zeničko-dobojskom kantonu nisu nimalo ohrabrujuće - saopćili su Agenciji Fena iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Jučerašnje jake kiše su pokrenule brojna klizišta, a tokom noći su enoromno povećane količine vode u seoskim potocima što se naročito osjetilo na području naselja Topčić polje kod Zenice i u donjem toku rijeke Željeznice, koja se slijeva iz naselja Željezno polje.

-Situacija je protekle noći bila izuzetno složena, a ništa nije bolja ni jutros, jer kiša neprestano pada - kazao je Feni Sead Đanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Na području Topčić polja protekle noći bilo je angažirano pet mašina s kojima su pripadnici civilne zaštite i mještani odbranili naselje od nabujale vode Starinskog potoka. Voda ovog potoka neprestano nanosi pijesak i kamen koji se mora odmah vaditi da ne bi došlo do prelijevanja vode van korita potoka. Zahvaljujući naporima spasilačkih ekipa, na svu sreću nije došlo do novog plavljenja kuća u Topčić polju. Ako kiša nastavi i dalje padati, za četvrtak i petak će trebati povećati broj mašina i ljudstva na područjima nemilskog kraja i Željeznog polja.

Na cesti prema Bistričaku i Šerićima ekipe su sa šest građevinskih mašina jučer uspjele očistiti oko tri kilometra na klizištu koje je prekinulo ovu komunikaciju, ali je jutros novo klizište, odmah u blizini željezničkog tunela Bistričak, ponovno prekinulo saobraćaj prema selima šeričkog kraja. Na nekoliko mjesta magistalnog puta M-17, u dijelu kojim prolazi kroz Zeničko-dobojski kanton, otežano je odvijanje saobraćaja zbog povećane količine vode na putu ili klizišta, pa se vozačima preporučuje da brzinu prilagode uslovima na putu i da izričito poštuju upozorenja policije ili interventnih ekipa.

U mjestu Ograjina na magistralnom putu M-17 kod Žepča, vozila se propuštaju naizmjenično uz kraće zastoje zbog rada mašina na čišćenju klizišta, a stručne ekipe otklanjaju probleme s manjim klizištima u Maglaju, Usori, Tešnju, Zavidovićima i Žepču.

Prema posljednjoj informaciji, kod skretanja sa magistralnog puta za Željezno polje ponovno je blokirana saobraćajnica za ova sela, kao i alternativni putni pravac preko sela Brižje.

Klizište ugrozilo glavnu saobraćajnicu prema Teočaku

Obilne kišne padavine na području općine Teočak  poplavile se manji broj pomoćnih objekata, te izazvale začepljenje propusta pored puteva što je dovelo do otežanog odvijanja saobraćaja. Prema informacijama Službe CZ ekipe su na terenu i rade na raščišćavanju nanosa kamenja i mulja na putevima.

Najveći problem  je klizište na glavnom putnom pravcu Janja-Centar koji je aktivirano još u maju a koje nije sanirano. Velike količine kiše dodatno su utjecale da se ovo klizište ponovo aktivira i još više oteža saobraćaj na tom putu. Zbog strahovanja da bi svakog časa moglo doći do obrušavanja potpornog zida, službenici policije označili su ovo mjesto kao opasno.

Saobraćaj prema Teočaku za kamione je zabranjen i odvija se znatno dužim putnim pravcem preko Ugljevika, dok autobusi iako nemaju zabranu od jutros ne mogu prolaziri ovom dionicim puta, pa se redovne linije prema Tuzli odvijaju kombi prijevozom.

 


Foto: E. Džuzdanović

 

U Ugljeviku poplavljene kuće, voda odnijela dio mosta

U ugljevičkim mjesnim zajednicama Sjever i Novo naselje zbog velike količine padavina izlila se riječica Laktenica koja je poplavila oko 30 domaćinstava.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je Srni da su olujno nevrijeme
i ogromna količina padavina zahvatili područje ove opštine.

"Još smo bez struje i očekuje se da će kvar ubrzo biti otklonjen. Snabdijevanje vodom je uredno", rekao je Perić.

On je dodao da su ekipe na terenu i da se pokušavaju prokopati i proširiti određeni kanali, da ne bi nastupila dalja materijalna šteta.

"Prema informacijama koje sada imamo, otkopan je most na regionalnom putu koji vodi od Ugljevika za Stari Ugljevik. Pokušali smo učiniti ono što je bilo moguće na pročišćavanju kanala, ali je ovo bila ogromna količina padavina i voda je ušla ljudima u kuće", rekao je Perić.

Na sreću, kaže on, nisu bili ugroženi ljudski životi.

On je podsjetio da je korito Laktenice uređeno i da nikada do sada nije bilo izlivanja u ovom dijelu.

"Ipak, zbog velike količine padavina, ovaj put došlo je do izlivanja i na ovom dijelu", rekao je Perić.

 

Lukavac pod vodom

 

Cijelo gradsko područje Lukavca je pod vodom ili debelim naslagama mulja. Kiša bez prestanka pada jučer od 16.00 sati i u ovom trenutku još uvijek pada. U pojedinim dijelovima grada saobraćaj je u potpunosti u prekidu, a i tamo gdje je moguće odvija se otežano zbog nanosa mulja, granja i drugog otpadnog materijala. Trenutno je uredno vodnosnabdijevanje grada.

 

Prema izvještaju HA Modrac jutros u 06.00  sati nivo je iznosio 199,34 mnm, ispust 59,52 metra kubna u sekundi.

 

Petrovo pod vodom, u Banjoj Luci aktivirana i klizišta, rijeka Janja u porastu


Centralni dio općine Petrovo je pod vodom oko 40 centimetara, potvrđeno je iz Civilne zaštite RS. Voda je “ušla“ u više od 50 stambenih objekata, tri privredna objekta, tri javne ustanove, Dom zdravlja, Općina, Dom kulture, zgrade Vatrogasne jedinice, policije te u jedan privredni objekt koji zapošljava oko 300 radnika.

Nevrijeme je sinoć zahvatilo i naselja Slatinu i Blatnicu u općini Teslić. U ostalim općinama regije Doboj stanje je uredno. Vodostaj rijeke Bosne u Doboju jutros u 6.30 sati iznosi 220 centimetara. I na području Banje Luke su se izlile bujične vode i aktivirala su se klizišta na širem području grada.

 

Iz Civilne zaštite je potvrđeno da su najugroženija naselja Starčevica, Mejdan, Ada, Debeljaci i Vrbanja. U toku noći Vatrogasna brigada Banje Luke imala je 49 intervencija. Bez struje su ostala naselja Starčevica i Mejdan, te dijelovi naselja Rebrovac, Ada, Debeljaci i Borik.

 

Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu, a na čišćenju i asanaciji terena i objekata na raspolaganju je sva mehanizacija. Zbog obilnih padavina na području općine Kostajnica poplavljeno je 15 ulica i oko 100 domaćinstava i proglašeno je vanredno stanje. 

 

U Srpcu je poplavljeno oko 10 stambenih i pomoćnih objekata u ulicama Mome Vidovića, Motajička, Ljubovijska i Partizanska, te u naselju Mali Sitneši. Više prigradskih naselja i dijelova Bijeljine ostalo je bez napajanja električnom energijom, oko 5.000 korisnika.

 

U toku noći ekipe "Elektrodistribucije" otklonile su većinu kvarova, a po riječima dežurnog dispečera, u jutarnjim satima isporuka električne energije će se normalizovati. Putna komunikacija Bijeljina - Brčko je u prekidu u mjestu Čađavica, zbog vode na putu.

 

U toku noći evakuisane su dvije osobe i nekoliko vozila koja su se zadesila u bujicima u Donjoj Čađavici i Dragaljevcu. Najugroženija poplavljena područja od bujičnih potoka su mjesne zajednice Donja Čađavica, Donji Dragaljevac, Suvo polje - jedan dio i Donji Zagoni. U ovim mjesnim zajednicama zaplavljeno je oko 20 kuća.

Rijeka Janja je u naglom porastu i za 60 minuta visina vodostaja je porasla za 30 centimetara i izlila se u mjesne zajednice Modran i Suvo polje. U Zvorniku rijeka Sapna je izašla iz korita i zaplavila oko 18 kuća u naselju Ekonomija u mjestu Karakaj i magistralni put Zvornik - Bijeljina koji je trenutno u prekidu, kao i regionalni put Zvornik - Sapna u Mjesnoj zajednici Ristići.

U Loparama se izlila Jablanica i zaplavila oko pet domaćinstava i oštetila most koji je onesposobljen za saobraćaj na putnoj komunikaciji Mačkovac - Jablanica. Rijeka Gnjica izlila se i poplavila oko pet domaćinstava u Pirkovcima, a evakuisana je jedna porodica iz poplavljene kuće.

 

Magistralni put Bijeljina - Priboj - Tuzla je u prekidu u mjestu Tobut zbog nanosa na putu. Regionalni put Lopare - Čelić u prekidu je zbog nanosa na kolovozu. Lokalni putevi su trenutno u prekidu zbog nanosa i klizišta.  U Ugljeviku su se usljed velikih kišnih padavina izlili lokalni bujični potoci i zaplavljeno je pedesetak okućnica u naselju Sjever.

 

Saobraćaj se odvija preko alternativnih putnih pravaca. Nevrijeme je prouzrokovalo i nestanak struje u cijelom gradu. Rijeka Zeleni Jadar u Milićima izlila se na više mjesta u mjestu Zaklopača i zaplavila jedan stambeni objekt i jednu pilanu. Lokalni putevi su djelimično prohodni i u toku je čišćenje od bujičnih nanosa.

U Bratuncu, Vlasenici, Srebrenici i Šekovićima nije bilo znatnijih problema usljed kišnih padavina. Ove općine imale su manje probleme zbog začepljenja kanalizacione mreže. Većih problema nije bilo ni u Osmacima, osim što je općina ostala bez napajanja električnom energijom.

 

U Višegradu su vatrogasci imali dvije intervencije na ispumpavanju vode iz podruma. Na Sokocu je u toku otklanjanje kvara na dalekovodu "Kaljina".

 

Katastrofa u Gračanici

 

Od sinoć, kada su se zbog jake kiše koja pada dvanaest sati iz korita počele izlivati rijeke Sokoluša, Drijenča i Rašljeva, te manji oborinski potoci, u Gračanici građani nisu spavali. Poplavljeno je stotine kuća, fabrika, dvorana, katastrofa, tvrde nadležni u civilnoj zaštiti dva puta veća od majske

Grad se oko ponoći pretvorio u jezero, vodene bujice su odnijele dva pješačka mosta. Na ulicama su ostale stotine tona blata i smeća. Voda je poplavila sportsku dvoranu, nogometni stadion, nekoliko pilana, više gračaničkih kompanija. Radnici „Roadinga“ od jutros dramatično sapašavju skupu građevinsku mehanizacije, izvlačeći je iz vode. Evakuacija se vrši i u drugim fabrikama.

Na magistralnom putu Tuzla-Doboj, u doo „Džambo“ zatičemo radnike koji svoju pilanu štite od popava od jutros od tri sata. Ne uzdaju se ni u koga, kaže Hasib Džambo. Taksista Šemsudin Hajdić u centru Gračanice ponovo je ostao bez svog mosta koji vodi do njegove kuće, a čiju je gradnju sam finansirao. Svjedoči da je ovo što je Gračanica sinoć doživjela tri puta gore od majskih poplava.

Donja Orahovica, posebno centar i zaseok Rječica su u vodi, poplavljeno je pedeset kuća.Mještanin Hasan Hasić priča kako je voda udarila i sa brda i iz dolina.

Iz korita se izlila i rijeka Spreča, poplavila je i presijani kukuruz poslije majskih poplava, te ostale poljoprivredne kulture. Nastavi li kiša padati, Gračanici, posebno ljudima u Sprečkom polju i industrijskoj zoni tek dolazi najteže, jer ova rijeka neće moći primiti svu vodu iz jezera Modrac, iz koga se od jutros u njezino korito ispušta 59 metara kubnih vode u sekundi.

Danas će biti održana i sjednica Općinskog štaba CZ na kojoj će se anlaizirati stanje i iznaći rješenja da se najugroženijima pomogne.

 

Teška situacija u cijelom TK

 

Prema podacima Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla, situacija u ovom dijelu BiH nakon obilnih kišnih padavina od čak 82,8 litara po metru kvadratnom danas je veoma ozbiljna, a u nekim opštinama je čak i kritična i alarmantna.

U opštini Lukavac izlila se rijeka Turija i lokalni potoci, a situacija je najkritičnija u Mjesnoj zajednici Orahovica, zatim Turija, Lukavac Gornji, Huskići, Hrvati, Modrac, Dobošnica, Gnojnica i Kruševica, rečeno je Srni u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Navodi se da je poplavljeno oko 100 stambenih objekata, a izvršena je i evakuacija stoke.

Rijeka Turija odnijela je i pješački most, u prekidu je regionalni put Lukavac - Banovići u Jaruškama, a u prekidu su i brojni lokalni putevi.

 

 

 

Cijelu noć ekipe civilne zaštite koordinisale su akcije spašavanja i zajedno sa drugim komunalnim službama i mehanizacijom borile su se da zaštitite ljude i materijalna dobra.

Na području opštine Srebrenik rijeke Tinja i Moranjačka poplavile su nekoliko naselja: Lisovići, Luka, Centar, Previle, Podorašje, Tinja Donja, Duboki Potok, Bjelave i Špionica, gdje je jutros najkritičnija situacija jer je poplavljeno na desetine stambenih objekata.

U toku noći evakuisani su stanovnici iz tri stambena objekta.

Evakuisano je i troje djece iz Delića. Prijavljena su i nova klizišta, a najteža situacija je u naseljima Crveno Brdo i Memići i u Poptpeću - Blagići gdje je klizište odnijelo i uništilo lokalni put tako da je svaka putna komunikacija sa tim naseljima u prekidu do daljeg.

Visina vodostaja na rijeci Spreči kod Karanovačkog mosta u opštini Gračanica je 453 centimetra, odnosno 153 centimetra iznad kritične tačke, tako da je situacija alarmantna.

Magistralni put M-18 u toku noći bio je zatvoren za saobraćaj, a vozila su preusmjeravana preko puta Orahovica - Srebrenik. Veliki broj lokalnih puteva totalno je uništen i devastiran.

Skoro sve mjesne zajednice na području Tuzle  prijavile su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlila su se rijeka Jala i sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz mjesta: Gornja Tuzla, Simin Han, Lipnica, Solana, Miladije, Crvene NJive, Ljubače, Dobrnja, Brgule, Čaklovići, Sepetari, Mramor, Lipnica, Husino, Šićki Brod, Tušanj, Miladije, Badre, Krojčica, Požarnica Vršani. Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu.

U opštini Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta, a kod stadiona u Lukama vodom je okruženo oko 30 stambenih objekata.

Najteža situacija u Banovićima je u Mjesnoj zajednici Pribitkovići gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Prijavljeno je i klizište u selu Kasumovići.

Situacija u Kladnju postepeno se smiruje, u toku noći izlili su se bujični potoci koji su poplavili više stambenih, poslovnih objekata i gradskih ulica u mjesnim zajednicama Kladanj, Starič i Ravne.

Zbog obilnih kišnih padavina zatvoren je lokalni put Kalesija – Gojčin, tako da se saobraća alternativnim pravcem. U Centru Kalesije poplavljena su četiri stambena objekta, a prijavljeno je nekoliko klizišta.

Rijeka Spreča je na području Živinica u porastu i izlila se na nekoliko mjesta, a još veća opasnost prijeti u popodnevnim časovima, upozorava Federalna uprava Civilne zaštite.

Iz Federalne uprave Civilne zaštite najavljeno je da će detaljan izvještaj o situaciji na području cijele Federacije BiH objaviti poslije 10.00 sati.

 

 

 


Evakuisano stanovništvo, prekinut program RTV TK


Iz gotovo svih mjesnih zajednica na području općine Tuzla prijavili su poplave u kojima ima na desetine poplavljenih stambenih i pomoćnih objekata.

Izlile su se rijeke Jala, sve rječice i potoci, a prijave o poplavama su stigle iz: Gornje Tuzle, Siminog Hana, Lipnice, Solane, Miladija, Crvenih Njiva, Ljubača, Dobrnje, Brgula, Čaklovića, Sepetara, Mramora, Husina, Šićkog Broda, Tušnja, Miladija, Badra, Krojčice, Požarnice i Vršana.

Ekipe civilne zaštite sa mehanizacijom su na terenu, a od Asmira Buljubašića, komandira Profesionalne vatrogasne brigade Tuzla saznali smo da je tokom noći vršena evakuacija stanovništva.

Vodeni val koji je naišao oko ponoći poplavio je zapadni dio grada. Poplavljene su prostorije Radio - televizije Tuzlanskog kantona.

-Zbog opasnosti od strujnih udara u cijeloj zgradi u kojoj se nalaze još i štamparija ˝Printcom˝ i sjedište ˝InTime˝ brze pošte isključena je struja. Emitovanje TV i radijskog programa prekinuto je rano jutros. Uposlenici RTV TK su mobilizirani i čiste prostorije od vode i blata-saopćili su iz RTV TK.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.