BIH

Rastu vodostaji rijeka

Meteorologinja Ismira Ahmović za „Avaz"

Mi. K.

7.8.2014

 


Vodostaji rijeka u Federaciji BiH, pod utjecajem padavina, i dalje su u porastu. Najviše kiše palo je u Tuzli, Sanskom Mostu, Gradačcu i Zenici.

Ovo je za „Avaz" kazala Ismira Ahmović, meteorologinja Federalnog hidrometeorološkog zavoda, dodajući da su nešto manje padavine zabilježene u Mostaru, Bihaću, Livnu, Sarajevu i Bugojnu.

Prema podacima s vodomjernih stanica iz nadležnosti Hidrometeorološkog zavoda FBiH, vodostaji rijeka nastavljaju rasti. Prema riječima Ahmović, stanovništvo BiH obaviješteno je o količinama padavina te regionima gdje će one biti najintenzivnije.

U BiH se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom prijepodne u sjevernim područjima, a tokom dana kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuje u ostalim dijelovima.

- Izraženiji pljuskovi, praćeni intenzivnim padavinama i pojačanim vjetrom, a moguć i grad, očekuju se u sjevernim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Očekivana količina padavina u tim područjima će biti od nekih 10 do 25, a lokalno oko i iznad 50 litara po kvadratnom metru - rekla je Ahmović.

U Hercegovini će biti pretežno do umjereno oblačno, bez padavina.

- Do kraja sedmice očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme, poslije podne, uglavnom u Bosni, pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom - istakla je Ahmović.


50 litara kiše lokalno po kvadratnom metru

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.