BIH

Optuženi Redžo Salaj i Mensur Peljto

Brčko: Potvrđena optužnica za ratni zločin

Sead Zahirović

7.8.2014


Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je, a nadležni sud potvrdio,  optužnicu protiv Redže Salaja zvanog Šok i Mensura Peljte, zbog sumnje  da su sredinom 1992. godine na području predratne općine Brčko počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti.

Prvooptuženom Salaju stavlja se na teret da je u maju 1992. godine u jednom pomoćnom objektu u Gornjem Rahiću zajedno sa još dva nepoznata lica fizički i psihički zlostavljao zarobljenog civila, te ga potom odvezao u nepoznatom pravcu i zaklao. Posmrtni ostaci žrtve čiji su inicijali B.N. pronađeni su i ekshumirani 2003. godine. Pored toga, Salaj se u još 15 tačaka optužnice tereti da je u maju i junu vršio mučenje, nečovječno postupao i nanosio tjelesne povrede civilima i ratnim zarobljenicima.

Drugooptuženi Mensur Peljto je obuhvaćen samo jednom tačkom optužnice kojom se tereti da je neutvrđenog dana u junu 1992. godine u krugu bivšeg šumskog gazdinstva "Majevica" na lokalitetu Okrajci u blizini Gornjeg Rahića tukao zarobljenike.

Salaj se nalazi u pritvoru od početka juna ove godine, dok su Peljti izrečene mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta, te povremenog javljanja policiji.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.