BIH

Neprekidni kontakti “maturanata” rasutih po cijelom svijetu

"Najbolje odjeljenjE u historiji livanjskog školstva"

A. Kamber

10.8.2014


Sinoć su se u Livnu sastali učenici nekadašnjeg razreda IV-C, najboljeg odjeljenja u historiji livanjskog školstva,  da obilježe 25. godišnjicu mature.

 

Među slavljenicima je bilo najviše onih iz Zagreba i Livna, gdje ih je inače i  najviše, ali ih je bilo i iz Splita, Slavonskog Broda i drugih mjesta BiH i Hrvatske dok većina njih iz zapadnoevrospkih zemalja, Češke,Crne Gore, Kanade, Amerike, Australije…kuda su ih ratni vihor i život odnijeli ovoga puta nije mogla doći, ali su, ipak, zahvaljujući modernoj tehnici, na neki način bili prisutni sa onima u livanjskom "Forumu".

 

Prethodno su slavljenici sa razrednikom obišli grob svog prije dvije godine iznenada preminulog kolege Olivera Mihaljevića, sahranjenog u rodnom selu Golinjevo uz prelijepo Buško jezero, te položili cvijeće, prisjetivši ga se.

IVC su tokom četverogodišnjeg školovanja kao elektrotehničari u livanjskoj Srednjoj strukovnoj školi "S.S.Kranjčević" čitavo vrijeme bili odlikaši, dakle sa srednjom ocjenom za odjeljenje iznad 4,5 s tim da su u završnim razaredima većina njih i kao pojedinci bili odlikaši što im je svima pomoglo da uspješno završe studije i postanu ugledni stručnjaci i građanii zemalja u kojima žive i rade.

 

 

Ima ih svih etničkih skupina i vjerskih opredjeljenja, ali ih to nije omelo, kao ni ratovi na na balkanskim prostorima da održe dobre odnose i neprekidne kontakte.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.