BIH

Majke Srebrenice već 19 godina traže istinu i pravdu

Mirni protesti danas u Tuzli

M.Ah.

11.8.2014


Udruženje građana "Žene Srebrenice" danas je na tuzlanskom Solnom trgu, kao i svakog 11. u mjesecu, održalo mirne proteste u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada se dogodio genocid u Srebrenici.

Majke Srebrenice su, po ko zna koji put, izrazile nezadovoljstvo i ogorčenje zbog sporog ili gotovo nikakvog procesa ekshumacije tijela ubijenih Srebreničana, kao i zbog smanjivanja kazni ratnim zločincima.

- Devetnaest godina borimo se i tražimo istinu i pravdu. Prošlo je ovoliko godina, a još se nismo izborili. Mnoge porodice još nisu našle posmrtne ostatke svoje djece i najmilijih. Zadnje dvije-tri godine ni jedna masovna grobnica nije otvorena. Imamo informaciju da je Krstiću, koji je osuđen za genocid, smanjena presuda sa 35 na 25 godina zatvora, ogorčeni smo na sve - kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Kako bi pružili podršku majkama, na ove mirne proteste su došli i članovi  iz Udruženja Porodica šehida i poginulih boraca Općine Zenica.

- Došli smo ovdje da bi pružile punu podršku majkama Srebrenice, da pronađu svoje najmilije, jer bol ostaje bol. Pružat ćemo im podršku sve dok se ne pronađu njihovi najmiliji - istaknula je Nihada Husejnagić, predsjednica Udruženja Porodica šehida i poginulih boraca Općine Zenica.

Ovim mirnim protestima su se pridružili i mnogobrojni građani Tuzle, kako bi iskazali svoju podršku majkama Srebrenice, da se izbore za istinu i pravdu za koju se bore godinama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.