BIH

Danas ističe rok za podnošenje kompezacionih lista

CIK BiH

Srna

13.8.2014



Danas u 16.00 sati ističe rok do kada politički subjekti, kojima je ovjereno učešće na opštim izborima u BiH, mogu da Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnesu kandidatske liste za kompenzacione mandate.

Rok za objavu konačnih lista kandidata u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja je 28. avgust, regulisano je Uputstvom Centralne izborne komisije BiH o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za opšte izbore u BiH, koji će biti održani u nedjelju, 12. oktobra.

Kandidatske liste za kompenzacione mandate neće biti štampane na glasačkom listiću.

Kompenzacioni mandati podrazumijevaju mandate koji će biti raspodijeljeni na liste političkih stranaka ili koalicija prema broju dobijenih važećih glasova i služe da kompenzuju nedovoljnu proporcionalnu zastupljenost na nivou entiteta, a koja nastaje sabiranjem rezultata za pojedine višečlane izborne jedinice u entitetu.

Od 14 poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pet je poslanika sa kompenzacionih lista, a od 83 poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske njih 20 će biti izabrano sa kompenzacionih lista.

Od 28 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH sedam ih je sa kompenzacionih lista, dok je od 98 mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacija BiH 25 kompenzacionih.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.