BIH

Uklonjeno osam kasetnih bombi

U vogošćanskom naselju Tihovići

Eset MURAČEVIĆ

13.8.2014

 

Tim za deminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih srerdstava Federalne uprave Civilne zaštite Bosne i Hercegovine, danas je u vogošćanskom naselju Tihovići sa imanja Ibrahima Kožljaka koje se nalazi na okuci uz uz put ka Grabu uklonio osam kasetnih bombi (KB-1)  zaostalih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine.
 
Oni su na lice mjesta izašli po pozivu Službe Civilne zaštite općine Vogošća čiji su predstavnici, zajedno sa policajcima Pete policijske uprave-PS Vogošća pomagali u bezbjednom uklanjanju ovih ubojnih sredstava.

 

Odmah se izašlo na teren kako bi se sklonila ova ubojnih sredstva

 

- To su vrlo opasna i nestabilna sredstva čija je upotreba, zbog njihovih karakteristika, zabranjena Ženevskim konvencijama, kaže Enes Dolić, šef odsjeka za deminiranje Federalne uprave Civilne zaštite  Bosne i Hercegovine, koji je pratio uklanjanje ovih sredstava.

 

Dolić: Opasna i nestabilna sredstva

 

Enver Grahić, vođa tima za deminiranje i uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, sa članovima svog tima, procijenio je da ista, zbog sigurnosti građana, nemogu biti uništena na licu mjesta te poduzeo sve potrebne procedure da ova opasna municija, čije je pomjeranje vrlo rizično, bude bezbjedno dislocirana na lokalitet firme "Pretis" gdje će bititi uništena.

 

Opasna municija će biti uništena

 

Nakon uklanjanja ovih kasetnih bombi iz Policijske stanice Vogošća ova ekipa preuzela je još dvije ručne ofanzivne bombe. Tokom ovih aktivnosti zaprimili su iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo novi poziv za uklanjanje uočenih neeksplodiranih ubojnih sredstava na području općine Hadžići.

      

                  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.