BIH

UNDP obnavlja objekte škola i Doma zdravlja u Maglaju

Uskoro i obnova općinske zgrade

N.Br.

14.8.2014


Zahira Virani, zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH i Mehmed Mustabašić (SDA), načelnik općine, potpisali su Memorandum o saradnji između Razvojnog programa UN-a i općine Maglaj u cilju bolje koordinacije na polju obnove i oporavka, a koji je osnova za dalji rad te ubrzanje niza procesa koji slijede.

 

- Duboko i iskreno saosjećam sa postradalim stanovništvom maglajske općine, ali u isto vrijeme odajem priznanje općinskim vlastima na postignutom u skladu sa izuzetno teškom situacijom u kojoj ste se našli - rekla je Virani tokom razgovora i naglasila da će UNDP biti glavni implementator sredstava sa donatorske konferencije održane u Briselu.

 

- Memorandumom su propisane oblasti u kojima će UNDP obezbijediti podršku, finansijska sredstva i kapacitete te oblasti u kojima će biti potrebna pomoć i podrška općinskih vlasti, prije svega u identifikaciji korisnika sredstava, koja ipak neće biti dovoljna za sve - naglasila je Virani.

 

Inače, sanacija javnih ustanova i realizacija manjih infrastrukturnih projekata samo su neke od kategorija projekata koji će biti realizovani.

 

- Treća kategorija je rješavanje stambenih problema za najugroženije građane, a četvrta obezbjeđenje određenih prihoda za postradale kroz radna mjesta u poljoprivredi ili mikropreduzećima. I mi imamo kriterije, ali ko bolje poznaje one kojima je pomoć najpotrebnija od lokalnih vlasti i Centara za socijalni rad - rekla je Virani u Maglaju.

 

Tokom sastanka je rečeno da je u toku obnova Osnovne škole Maglaj, objekta srednjih škola te Doma zdravlja, a da će u petak biti poznati rezultati tendera za Prvu osnovnu školu, Dječiji vrtić i zgradu općine.


Bilo je riječi i o mogućim načinima stambenog zbrinjavanja stanovnika kojima su kuće stradale u klizištima, a takvih je oko 100 sa totalnim štetama, te još oko 300 kuća koje se nalaze u zoni klizišta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.