Sutra otvaranje Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini

"Očekujemo dolazak velikog broja ljudi"

Fena


Svečano otvorenje obnovljene Sultan Sulejmanove Atik džamije u Bijeljini bit će upriličeno sutra, s početkom u 11.30 sati, nakon čega će se klanjati podne-namaza.

- Na otvorenju očekujemo dolazak velikog broja ljudi, jer vrijednost i kontinuitet Sultan Sulejmanove Atik džamije, kao najstarijeg sačuvanog objekta na područje Posavine i Semberije, to zaslužuju - kazao je u izjavi za Agenciju Fena Samir ef. Camić, imam džamije i predsjednik Medžlisa IZ Bijeljina.

Očekuje se prisustvo visokih zvaničnika Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, muftija iz BiH i dijaspore, delegacije iz Turske ambasade u BiH, delegacije zvaničnika RS-a i FBiH, veliki broj Bijeljinaca iz dijaspore i vjernika iz BiH.

Sultan Sulejmanova džamija izgrađena je u razdoblju između 1521. i 1566. godine, a dobila je i ime po svom vakifu sultan Sulejmanu Veličanstvenom, a u narodu je poznata i kao Carska džamija.

Džamija je srušena za vrijeme rata u razdoblju od 13. do 15. marta 1993. godine po naredbi tadašnjih najviših organa vlasti u Republici Srpskoj. Tri jutra Bijeljinom su odjekivale eksplozije detoniranog eksploziva kojim su barbarski rušene i na kraju srušene sve bijeljinske džamije, a sve starine Atik džamije su uništene.

U obnovu džamije, koja je počela u decembru 2002. godine, uloženo je oko milion KM. Urađeni su i propratni objekti sofa, turbe, ograda, šadrvan, dvorište.

Camić ističe da je puno donatora koji su pomogli obnovu Atik džamije. Naveo je da su donatori građani Bijeljine, bijeljinska dijaspora, Vlada RS-a, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe, Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe RS i Općina Bijeljina.

- To je nama davalo snage i upornost da nastavimo obnovu džamije. U Bijeljini je svećarska atmosfera, dugo smo čekali ovaj trenutak. Kao imam džamije i glavni imam medžlisa IZ Bijeljina ne mogu opisati svoju radost. Zadovoljan sam činjenicom da smo došli do tog nivoa da zvanično otvorimo u potpunosti obnovljenu džamiju s haremom i propratnim objektima koji je krase - kazao je Camić.

Istakao je da je izgrađen i mektebski centar sa 500 kvadrata korisnog prostora u kojem je smješteno nekoliko sekcija za mlade, horska, dramska, sportska za mlade, a u vrijeme poplava u maju u BiH tu je bio smješten logistički centar.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je Sultan Sulejmanovu Atik džamiju nacionalnim spomenikom BiH.

NA VRH

Podijeli članak na