BIH

Duraković ispitivan zbog podataka "Hypo banke"

Policija zvala predsjednika Udruženja "Švicarac"

A. Nu.

16.8.2014


Predsjednik Udruženja "Švicarac" Kemal Duraković pozvan je nedavno na saslušanje u Policijsku stanicu u Bugojnu, a po nalogu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Duraković je, kako kaže, kao svjedok ispitivan zbog navodne povrede člana 254. Krivičnog zakona BiH, a zbog odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne.

- Ta poslovna tajna za mene je dokaz kriminala i onoga za šta se mi borimo. Stvari koje sam otkrio o prevarenim korisnicima kredita u švicarskim francima su "poslovna tajna". Otkrio sam i stvari o prebacivanju switova, lažnih aktiva, pasiva i knjigovodstvenih izvještaja, a u Austriji zbog toga na dugogodišnjoj robiji leže dvije rukovodeće garniture "Hypo banke". Izgleda da je u BiH dozvoljeno pljačkati vlastiti narod, ali nije dozvoljeno otkriti i reći ko krade - ističe Duraković.

Tvrdi da je u policiji vidio da su pozive na saslušanje u Policijsku stanicu
dobili i trojica sudskih vještaka koji rade na predmetima Udruženja "Švicarac", kao i advokati.

Duraković tvrdi da mu je ove podatke "Hypo banke”, zbog kojih je saslušan, prodao Dino Aganović, direktor pravne službe "Hypo banke", te da za to ima i svjedoke.

- A i drugi direktor sektora naplate "Hypo banke" mi je davao 100.000 CHF otpisa kredita i posebne beneficije da se povučem, za što, također, imam dokaze, koji su predati Tužilaštvu BiH i SIPA-i. Zbog svih ovih stvari koje sam iznosio, prijetili su mi - istakao je Duraković.

Stavke člana 254. KZBiH

  • (1) Ko neovlašteno drugome saopći, preda ili na drugi način učini dostupnim poslovnu tajnu ili ko poslovnu tajnu pribavlja s ciljem da je preda nepozvanoj osobi, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
  • (2) Ko učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana s ciljem odnošenja poslovne tajne izvan zemlje, ili ako je krivičnim djelom iz stava 1. ovog člana pribavljena imovinska korist ili je prouzrokovana znatna šteta, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.