BIH

Gradom će defilirati hiljadu boraca

Obilježavanje 22. godišnjice formiranja 1. korpusa Armije RBiH

Dž. Č.

30.8.2014

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH u ponedjeljak, 1. septembra, bit će upriličeno više prigodnih sadržaja u znak sjećanja na heroje, šehide i poginule borce koji su se nesebično žrtvovali u odbrani BiH i njenog glavnog grada.

Kako je rečeno tokom jučerašnjeg predstavljanja programa, obilježavanje će početi obilaskom mezarja, groblja i spomen-obilježja na području KS, gdje će biti položeno cvijeće i odata počast braniteljima.

Nakon polaganja cvijeća na Kovačima, odatle će više od hiljadu pripadnika boračkih organizacija prodefilirati do Skenderije s ratnim zastavama i uz pratnju vojnog orkestra.

- Pozivam sve zainteresirane građane da nam se priključe u defileu i time uveličaju ovu itekako značajnu manifestaciju - kazala je Belma Adilović iz Ministarstva za boračka pitanja KS.

Programom je predviđeno i postrojavanje veterana Prvog korpusa ispred Doma mladih KSC "Skenderija" te predaja raporta ratnom načelniku Glavnog štaba Armije RBiH generalu Seferu Haliloviću. Bit će održana i akademija u Domu mladih.

- Želimo ovu godišnjicu učiniti što masovnijom kako bismo se na dosljedan način prisjetili ljudi koji su se borili za našu državu i zbog kojih smo mi danas tu gdje jesmo - kazao je Zuhdija Ožegović, ratni komandant Armije RBiH.

472 nosioca "Zlatnog ljiljana"

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem "Srebreni štit". Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa žrtvovalo se u odbrani BiH.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.