BIH

Zabranjen pristup porodicama i medijima: Locirana tijela poginulih rudara u jami Raspotočje

Čeka se uviđaj federalnih rudarskih inspektora i stručnih timova

Autor:A. Dž. / E.T.

5.9.2014

22:00 Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU "Zenica" potvrdio je da su spasioci locirali tijela poginulih rudara, ali da ne mogu još doći do njih.

19:30 Ulaz u krug rudnika ja zabranjen i postavljene su policijske trake. Pristup neće biti više moguć ni porodicama, ni javnosti.

raspotocje

Foto: J. Hadžić

VEZANA VIJEST Supruga i sin Hajrudina Bradarca ne žele napustiti Raspotočje dok ne vide tijelo nestalog rudara!

18:08 Prema nezvaničnim informacijama od ekipa spasilaca, tijela poginulih rudara su locirana, ali će njihovo izvlačenje potrajati satima, jer mu mora prethoditi uviđaj federalnih rudarskih inspektora i stručnih timova.

Ovu informaciju nije bilo moguće potvrditi iz zvaničnih izvora Rudnika, a federalni glavni rudarski inspektor Nuraga Duranović je kazao samo da "će potrajati dvije do tri smjene da tijela budu izvučena na površinu".

16:46 Ekipa "Dnevnog avaza" nalazi se u porodičnoj kući Mehemeda Dizdarevića gdje se nalaze njegova dvojica braće i majka. Brojne komšije okupili su se u porodičnoj kući nakon što se saznalo za tragediju u jami Raspotočje i da je smrtno stradao rudar Mehemed.

Ukućani i komšije su u šoku, dok je majka u suzama naricala za sinom i ponavljala: "Šta me snađe, velika tuga u mojoj kući".

15:57 Jama je zbog povećane koncetracije metana zatvorena do daljnjeg. Prva i druga smjena će sutra pokušati doći do tijela poginulih rudara.

15:44 Nešto prije podneva spasioci u okviru "dreger" čete bili su primorani izaći iz jame zbog "španovanja", odnosno jakog podrhtavanja "gorskog udara". 

Kako saznajemo povećana koncentracija metana i obrušeni materijal sprečavaju da se još uvijek dođe do tijela stradalih. Na sreću evakuacija preživjelih zatočenih rudara okončana je bez većih problema, ali se stanje u samoj jami pogoršava. Procjene stručnjaka kažu da će za izvlačenje tijela trebati u najboljem slučaju dan, a možda i nekoliko dana.

14:08 Uviđajna ekipa je na licu mjesta, a kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, dežurna tužiteljica Senada Tarabar uskoro će se priključiti kolegama i rukovodit će uviđajem.  

14:06 Semir Halač, čiji brat Fahir (1981.) je jedan od pet rudara koji nisu izašli iz jame Raspotočje, se i dalje nada i iščekuje informacije vezane za njegovu sudbinu.

- Cijelu noć sam tu i čekam vijesti o svom bratu. Dobio sam mnogo različitih informacija. Znam da pet rudara nije izašlo iz jame i da je moj brat među njima. Fahir je radio u Rudniku mrkog uglja Zenica posljednjih deset godina. Bio je oženjen i živi u Zenici.

13:55 Portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Aldina Ahmić potvrdila je za "Avaz" da policija još nije dobila zvaničnu informaciju o smrtri petorice rudara.

- Mi imamo informacije kao i svi drugi. Naši pripadnici konstantno obezbjeđuju lice mjesta, a uviđaj će vršiti federalni inspektori za rudarstvo i drugi nadležni iz oblasti rudarstva, kao što to uvijek biva kada su u pitanju rudarske nesreće. Dakle, pripadnici MUP-a ZDK neće vršiti uviđaj, oni samo obezbjeđuju lice mjesta – rekla je Ahmić.

13:50 - Saznalo se ime i petog nestalog rudara. Riječ je Hajrudinu Bradarcu, koji je počeo u rudniku raditi prije tri dana, inače porijeklom iz Rogatice.

13:35 - Nuraga Duranović, glavni rudarski federalni inspektor, potvrdio je da se za pet rudara još uvijek traga. Međutim, preživjeli rudari su potvrdili da su četvorica zatrpani u jednom dijelu jame, a da niko ne zna za lokaciju petog.

Duranović je rekao da se sada radi na proširenju otvora kroz koji su ušli spasioci s bocama zraka, da bi mogla ući ekipa koja će raditi na daljnjem iskopavanju i pronalaska tijela.

13:33 - Uposlenici koji se nalaze oko područja firme komentarišu da je stanje u jami Raspotočje užasno. Već duže vrijeme govore nadređenima da se nešto mora popraviti, jer ovo nije prvi put da se ovakve nesreće dešavaju, a rudari to plaćaju svojim životima.

U krugu firme ostali su članovi porodica poginulih rudara kojima se pruža medicinska pomoć. Ostali su udaljeni sa mjesta nesreće.

13:23 - Novinar "Dnevnog avaza" sa lica mjesta javlja da su život u jami Raspotočje izgubili rudari: Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković.

13:21 -  Jedan od rudara koji je bio u četi za spašavanje Selimović Safet kazao nam je da je jedan od poginulih rudara Mehemed Dizdarević, zvani Meša. Selimović je radio sa spasiocima koji su brinuli o preživjelim rudarima koji se nisu željeli odvajati od svojih mrtvih kolega.

13:12 - Novinarima je potvrđena smrt četvorice rudara, dok je peti još uvijek u jami i nedostupan spasiocima. Ovo je potvrdio Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH. Hajrudin Bradarac je jedan od rudara koji još nisu izvučeni, potvrdio je njegov otac.

13:10 - Vozila hitne pomoći su se sklonila i jama se zatvorila. Time je završen izlazak preživjelih rudara. 

13:05 - Kola hitne pomoći privučena su tik uz ulaz u jamu Raspotočje, a do sada su bila podalje, pa se pretpostavlja da je to zbog mogućeg izvlačenja smrtno stradalih. Porodice i dalje čekaju na vijesti o preostalim rudarima koji se još nalaze ispod površine.

13:01 - Muškarac, odnosno brat poginulog rudara, već je nekoliko puta pao u nesvijest. Nekoliko puta odbija ukazanu pomoć ekipe Hitne pomoći, koji su u krugu preduzeća.

12:58 - U ovom trenutku u krugu preduzeća čuju su jecaj i plač porodica koji u nevjerici iščekuju više detalja o pogibiji petorice rudara u jami Raspotočje.

Sedin Husić, predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH je rekao prisutnim novinarima da prema informacijama koje je on dobio od pripadnika spasilačkih četa, odnosno njegovih sindikalnih kolega koji su bili u spasilačkim timovima i gotovo cijelu noć prokopavali put do zarobljenih rudara, pet rudara nije preživjelo gorski udar u zeničkom Rudniku mrkog uglja "Raspotočje".

Ovu informaciju još nije potvrdila uprava RMU Zenica.

Od 34 rudara koji su bili zatrpani do sada je evakuisano 29.

Podsjećamo, na širem području Zenice jučer u 16 sati i 28 minuta desio se zemljotres koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar. U jami "Raspotočje" došlo je do "gorskog udara", odnosno obrušavanja materijala, prilikom čega su dva rudara povrijeđena. U jami su bila zarobljena 34 rudara na dubini od gotovo 800 metara. 

Nakon toga počela je akcija spašavanja koja je trajala više od 20 sati. Između zarobljenih rudara i spasilačkih ekipa je bilo dosta urušene zemlje i uglja, a spasilačku akciju i dolazak do rudara otežavla je i činjenica da se gornji sloj zemlje i uglja prilikom kopanja rušio. Akciji spašavanja pridružili su se rudari iz Breze, Kaknja i Tuzle.

Sve vrijeme se održavao dotok zraka rudarima kako ne bi ostali bez svijesti. Jutros oko 10 sati rudarima je dostavljena hrana i voda.

Spasioci su uspjeli iz jame izvući 29 rudara, a petorica su izgubila živote.

Ovo je treća nesreća u zeničkoj jami Raspotočje koja se dogodila ove godine.

U sličnoj nezgodi, koja je uslijedila nakon gorskog udara, koja se u augustu dogodila u jami Raspotočje, težu povredu je zadobio jedan rudar, a četiri rudara su lakše povrijeđena.

Jama Raspotočje je najdublja jama u BiH i gorski udari, koji su vrlo česti, izazivaju iznenadno obrušavanje. Oni se ne mogu predvidjeti i ne mogu se neutralisati.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.