BIH

Radnici "Pretisa" poručili: Nema plata, nema ni granata

Sutra ističe 48- satni ultimatum Upravi firme

E. M.

11.9.2014

“Nema plata, nema ni granata”, “Spasite namjensku industriju”, “Dok radnici štrajkaju i gladuju vlasti zimski san spavaju”, samo su neke od parola koje je jutros oko 7 sati više od 150 radnika “Pretisa” istaklo na kapiji njihovoh pogona “Konesa”, gdje iščekuju rezultate 48-satnog ultimatuma kojeg su dali Upravi firme vezanog za isplatu jednog ličnog dohotka.

Jedna od parola jeste i “Jusuf Piralić je ukrao 300 godina radnog staža radnicima Pretisa” postavljena u blizini poslovnog prostora Jusufa Piralića, nekadašnjeg direktora “Pretisa” kojeg je on, uz kapiju “Konesa” kupio od ove firme.

Naime, kako ističu štrajkači, on je “natjerao” radnike koji su po četiri godine bili na čekanju da se odreknu tih godina staža kako im ne bi bili uručeni otkazi. Danas taj period mnogima od njih, pored problema neuplaćivanja penzijsko invalidskog osiguranja, nedostaje za odlazak u penziju.

Prema riječima Enesa Hurića, predsjednika štrajkačkog odbora, isplata jednog, od 30 zaostalih ličnih dohodaka, omogućila bi nastavak daljnjeg dijaloga vezanog za dogovor s Upravom, Nadzornim odborom i Vladom Federacije BiH, oko izmirenja obaveza prema radnicima, uplatu zdravstvenog i socijalnog osiguranja te obaveza po limitima na tekućim računima radnika putem kojih im je ranija uprava isplaćivala dio zarađenog novca.

Vezani tekst: Radnici "Pretisa" poručili: Nema plata, nema ni granata

Ultimatum okupljenih radnika vezan za isplatu jedne plaće ističe sutra ujutro. 

- Ako ne dođe do isplate bojim se da bunt radnika štrajkački odbor neće moći kontrolisati što može dovesti do potpune blokade firme te onemogućiti isporuku gotovih proizvoda po tekućim ugovorima za Maleziju i druge kupce. Nećemo onemogućavati realizaciju bilo kojeg posla čija realizacija može pomoći da firma stane na vlastite noge i počne radnicima isplaćivati zarađene novce i izmirivati druge obaveze. Istina, Uprava će pokušati na nas svaliti krivicu ako gotove proizvode ne isporučimo kupcima. Međutim, ona ništa ne poduzima da se gotovi proizvodi adekvatno upakuju kako bi bili spremni za transport. Nema daske, paleta i druge oplate kojom bi se osigurao siguran transport, kaže Hurić.

Prema njegovim riječima  počela je školska godina, ide i zima, a radnici bukvalno nemaju od čega da žive.

- Ne tražimo ništa što nismo zaradili. Sadašnji direktor izjavama tipa “ja sam nedavno došao i briga me šta je ranije bilo” samo dodatno revoltira radnike. Ignorantski odnos Uprave i drugih nadležnih za sudbinu ove firme može izazvati situacije koje će sutra teško biti kontrolisati. Pozivam sve one koji nam mogu pomoći da se uključe u rješavanje naših zahtjeva, poručio je  Hurić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.