BIH

U SDA HNK imali saznanja da mostarska džamija nije dio IZ!?

Nakon pokušaja zloupotrebe džamije u predizborne svrhe

M. H.

15.9.2014

Umjesto na terasi Koski-Mehmed pašine džamije u Mostaru, kako su prvobitno planirali, predstavnici Kantonalnog odbora (KO) SDA HNK održali su danas u sjedištu ovog odbora u Mostaru konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni kandidati SDA iz HNK, njih 51, na predstojećim Općim izborima. 

Kako smo već pisali iz KO SDA HNK su ranije najavili da će prezentaciju izborne platforme i predstavljanje kandidata održati danas na terasi Koski-Mehmed pašine džamije, što je izazvalo oštre reakcije nevladinih organizacija iz kojih su poručili da ovakva eksploatacija vjere i vjerskih objekata oskrnavljuje sve ono što vjera znači i predstavlja. 

Zanimljivo je da Islamsku zajednicu (IZ) u BiH  i Mostarsko muftijstvo iz KO SDA HNK uopće nisu ni kontaktirali prije nego što su terasu džamije pikirali za mjesto promocije svojih kandidata, što nam je potvrdio i sam muftija mostarski Salem ef. Dedović.

VEZANI TEKST Nakon oglašavanja reisa Kavazovića: SDA izmjestila skup iz prostora džamije!

Ovim povodom morao se na kraju oglasiti i Kabinet reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića iz kojeg je u subotu popodne saopćeno da IZ traži od svih političkih stranaka i njihovih aktivista da ne skrnave džamije i prostore IZ svojim stranačkim i izbornim aktivnostima i ne zloupotrebljavaju gostoprimstvo i otvorenost IZ.
 
Na pitanje novinara zašto su baš prostor ove džamije izabrali za predizbornu promociju kandidata predsjednik KO SDA HNK Salko Sokolović je kazao kako su to mjesto odabrali na jednom od sastanaka Operativnog izbornog štaba iz razloga što taj prostor predstavlja kulturno-historijsko nasljeđe BiH i što tuda svakodnevno prodefiluje do 1.000 turista iz cijelog svijeta.

-Ta lokacija po našim saznanjima nije bila dio Islamske zajednice već je kao kulturno-historijsko nasljeđe sama džamija data na upotrebu za vjerske obrede. Uopšte se nismo nasekirali što našu press konferenciju nismo održali tu jer mi znamo snagu SDA i gdje god mi dođemo novinari će htjeti čuti ono što želimo kazati i evo vaše prisustvo ovdje dokaz je tome - kazao je Sokolović.

Upitan da prokomentariše pismo reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, u kojem se  traži od svih političkih stranaka i njihovih aktivista da ne skrnave džamije stranačkim i izbornim aktivnostima, Sokolović je istakao kako od silnih obaveza  koje je imao ovih dana nije ni upratio sva ta dešavanja, te da ne zna nijednu rečenicu iskazanu u pisanju i prepiskama kroz medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.