BIH

Umro specijalac iz legendarnog spota za pjesmu "Ponesi zastavu"

Na vijest o smrti Željka Jandrića

Autor:A. Nu.

6.10.2014

Željko Jandrić,  komandir Prvog specijalnog voda prve čete odreda "Bosna", preminuo je jučer u 49. godini. Jandrić koji je kao vrsni specijalac u ratu pokazao svoju sposobnost, a preminuo je od posljedica srčanog udara, potvrdio je za "Avaz", njegov ratni komandir Ivica Šutalo, sadašnji potpredsjednik Udruženje Veterana odreda "Bosna".

Šutalo je kazao da je Jandrić 1992. godine postao heroj u odbrani države, te da taj njegov hrabri čin nikada neće biti zaboravljen. Podsjetio je da je pripadao generaciji "Zlatnih momaka", dodavši da je Željko bh. javnosti poznat i kroz spot koji prati pjesmu Mladena Vojčića Tife "Ponesi zastavu".

Ovaj spot iz 1992. godine, snimljen u čast svih ljudi-patriota koji su srcem ustali u odbranu naše zajedničke domovine BiH.

- Jedan saborac mi je javio za Željkovu smrt. Njega su zvali prijatelji iz Mostara gdje je Željko živio sa suprugom i sinom, i rekli da ga je tokom treninga, jer je bio sportista, trčeći zadesio infarkt i da je podlegao. U ovom spotu pokazao je svoju specijalnost, spuštanjem niz konopac sa zgrade. Osim što je prošao tu obuku, bio među najboljim i najspremnijim, Željko je bio izvrstan i ronioc, strijelac, snajperista... Bio je sposoban, ljudska gromada, i kao čovjek, kolega, prijatelj, borac... - istakao je Šutalo.

Prema njegovim riječima, Željko je dobitnik Srebrene policijske značke za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u borbi. Ovaj ratni heroj, s "Vojnicima sreće" preživio je razne ćudi sudbine, a tokom agresije na BiH ranjen je dva puta.

- Ovo nije država ni za koju se Željko, a ni za koju smo se mi svi borili. Nismo se mi borili za priznanja niti povlastice neke, mi smo branili državu i grad naš jer smo osjećali obavezu. Nama je država bila na srcu i na prvom mjestu. Željko je ranjen prvi put na Dobrinji kada je razbijana barikada, a drugi put na mostu Vrbanja. Bio je sposoban, a tu svu svoju sposobnost pokazao je u ratu - kazao je Šutalo.

Dodao je da je bio 14. generacija škole na Vracama, koju je prošao i on, kao i mnogi vojnici koji su u prvim redovima branili BiH.

- Ja sam peta generacija te škole na Vracama, a oni su bili 14. S još momaka došao je poslije škole kao kod nas. Ti su mladići samnom odrastali i sazrijevali. Zato mi sada nije jednostavno govoriti o njemu. Nedavno smo sjedili zajedno nekoliko nas iz jednice, smijali se, veselili, pričali ratne priče, razgovarali o poslu... Niko se nije ni nadao da će neko među nama otići.  Ako je bilo po redu ja sam bio najstarij, trebao sam ja prvi da odem - dodao je Šutalo.

Pogledajte spot "Ponesi zastavu":

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.