BIH

Novopečeni SDA ministar Bandić obmanuo porodilje

Iako je novim zakonom obećao povećanje od 60 KM

K. KEŠMER

8.10.2014

Iako je novopečeni SDA-ovac, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Muamer Bandić obećao da će nezaposlene porodilje novim zakonskim rješenjem dobivati uvećanu naknadu od 180 KM, one i dalje dobivaju 120 maraka!

Obećanje, ludom...

Naime, zakonom koji je u julu usvojen u Skupštini KS naknade nezaposlenim porodiljama povećane su, dok su onima koje su u radnom odnosu smanjene.

Tada je Bandić objasnio da će uvećane odnosno smanjene naknade porodiljama na vrata stizati odmah nakon usvajanja zakona, odnosno od avgusta. Isto su nam tada potvrdili i službeno iz resornog ministarstva.

faksimil-uplatnica

Faksimil uplatnice za avgust: Naknade i dalje 120 KM

- Zakon o povećanju naknada stupio je na snagu 27. juna, što znači da će nezaposlene porodilje od dana stupanja na snagu novog zakona primati novčanu pomoć od 180 KM - naveli su tada iz Ministarstva.

Međutim, da se radi o klasičnoj obmani ministra Bandića, ali i cjelokupne Vlade predvođene ministrima iz SDA, potvrdilo se ovih dana, kada je porodiljama na vrata došao poštar s naknadom za avgust od 120 KM, što nam je potvrdila i jedna od nezaposlenih porodilja.

- Iako se ne radi o značajnom povećanju, nama, majkama, ipak mnogo znači. Od tih dodatnih 60 KM možemo kupiti pelene ili hranu za bebe. Očekivala sam povećanu naknadu, ali obećanje, ludom radovanje. Prije dva dana je stiglo 120 KM - kaže ova majka.

Jeftini poeni

Dodaje da im nije dovoljno što naknade ionako kasne po dva mjeseca, jer im tek sada dolazi za osmi mjesec, već obmanjuju i lažu majke da bi prikupili jeftine predizborne poene te se pita gdje nestaje razlika novca...

Nema vremena

Ministar nam se jučer prvi put javio s obilježavanja Dječije sedmice, a onda je bio na sastanku i nije mogao pričati o ovom problemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.