BIH

ISTINOMJER Predizborne neistine SDP-a u 2 minute!

Analiza istupa

Redakcija

9.10.2014

 VideoInicijativa Istinomjer i UG "Zašto ne", u zadnjoj sedmici kampanje pred Opšte/Opće izbore u BiH, 12. oktobra, donose seriju kratkih video klipova sa analizom istupa kandidata/kinja političkih partija koje su učestvovale u vlasti u mandatu od 2010. do 2014. godine.

U drugom klipu ocijenjene su izjave iz istupa zvaničnika SDP-a Nermina Nikšića (Premijer Federacije BiH), Zlatka Lagumdžije (Kandidat za Predstavnički dom PS BiH) i Bakira Hadžiomerovića (Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH) sa predizbornih skupova u Tuzli i Goraždu, prenosi istinomjer.ba.

Ocjene se odnose na izjave o usvojenih 6 antikoruptivnih zakona (Nermin Nikšić), 20.000 novih radnih mjesta u Federaciji (Zlatko Lagumdžija), izmirenju duga Vlade FBiH prema PIO/MIO (Zlatko Lagumdžija) i borbi protiv kriminala i korupcije (Bakir Hadžiomerović).

Istupi partijskih zvaničnika i kandidata u video klipovima su analizirani na osnovu iste metodologije na osnovu koje je istinomjer tokom četiri godine proteklog mandata analizirao ispunjenost predizbornih obećanja partija na vlasti u BiH, ali i svakodnevne istupe zvaničnika na vlasti.

Izjave su ocijenjene u pogledu njihove istinitosti i dosljednosti kao i u pogledu ispunjenosti ili utemeljenosti obećanja koja su u njima sadržana.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.