BIH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH: Predavanja održao prof. Piter Hernon iz Bostona

Predavanje organizirala BAM - Asocijacija informacijskih stručnjaka

Autor:Z. Ka.

14.10.2014

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH u Sarajevu, održano je predavanje za bibliotekare, nastavnike i studente na temu „Kvalitet usluga u američkim bibliotekama“. Predavanje je održao profesor Piter Hernon (Peter) sa univerziteta iz Bostona.

Peter Hernon je među vodećim svjetskim  stručnjacima  iz oblasti evaluacije bibliotečkih usluga i menandžmenta biblioteka. Autor je više od 350 radova od kojih su 52 monografije. Njegovi radovi citirani su više od 5.000 puta. Dobitnik je nagrade ALA's Highsmith Award winner for the best book in library and information science za 1999. godinu (sa Ellen Altman)  i 2010 ABC-CLIO/Greenwood Award for Best Book in Library Literature.

Prof. Hernon govorio je o kvaliteti usluga za korisnike i smjernicama kako i na koji način biti u korak sa novim izazovima u bibliotečko-informacijskoj oblasti.Njegova prezentacija je odgovorila na pitanja kako da akademske biblioteke  usklade svoje funkcioniranje sa misijom matične institucije. Istakao je važnost razvoja novih vještina i sposobnosti bibliotekara, a koje se tiču procesa digitalizacije, vještina komunikacije i vještina rješavanja problema. Međutim, da bi akademske biblioteke funkcionirale u skladu sa potrebama savremenih korisnika, neophodan je redovan i stabilan sistem finansiranja.

Predavanje je organizirala BAM - Asocijacija informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa  uz finansijsku pomoć Američke Ambasade u Sarajevu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.