BIH

Cazin: Osman Dautović pokušao da se spali

Nezadovoljnji bivši borci nastavili proteste

T. ĐEVIĆ

1.11.2014

Bivši pripadnici Armije Republike BiH, Irfan Merdanović, Osman Dautović i Jasmin Dervišević i danas su nastavili s protestima na Trgu Alije Izetbegovića u Cazinu. Kako su kazali nastavit će s protestima i narednih dana ispred Vlade Unsko-sanskog kantona ili zgrade Vlade Federacije BiH, sve dok im se ne vrati dostojanstvo i ispune bar neki od zahtjeva.

Nećemo prekinuti

- Osman Dautović je danas pokušao da se spali, jedva smo mu oteli bocu s benzinom. Pristupio nam je predsjednik Saveza RVI Cazin Sejad Hodžić i nudio neka rješenja ali samo u slučaju Dautovića. Nastavljamo sa protestima i naš stav je da nećemo prekinuti izražavati naše nezadovoljstvo. Za ovu situaciju krivimo i Kantonalno i Federalno Ministarstvo za pitanje boraca - kazao je Merdanović.

Merdanović koji je u proteklom ratu ranjen četiri puta istakao je da iza njih ne stoji niko te da su se okupili samoincijativno.

Dostojanstvo boraca

- Došlo je do grla, ovako ne možemo više živjeti. Ministar Zukan Helez je uništio dostojanstvo boraca. Ne znamo šta je mislio s općinom Cazin koja je iznjedrila najveći teret u proteklom ratu. Popunjavali smo sve brigade i danas smo najviše oštećeni - naveo je Merdanović.

Trojica bivših boraca su saglasni u želji da im se vrati dostojanstvo te omogući normalan život dostojan svakog čovjeka. Istakli su da su krv prolili za ovu zemlju, a danas ne mogu normalno da žive u njoj.

- Nemam ništa. Porodica mi je pomagala da napravim kuću i da se liječim u Austriji, ali ne mogu mi cijeli život pomagati - rekao je ogorčeni Merdanović.

Ne razumijem ovu vlast šta rade

Borci okrivljuju ministra Zukana Heleza te traže ponovnu reviziju invalidnina, koja kako kažu je bila ali su se desile nepravilnosti.

- Ne razumijem ovu vlast, šta i kako rade. Mi smo za reviziju jer ne mogu gledati čovjeka koji je kosio stadion da bude rame uz rame sa mnom. Imam u porodicu dosta članova koji su poginuli u ratu, a ja sam četiri puta ranjen - kazao je Merdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.